Floks (Phlox paniculata)

Phlox paniculata is de meest bekende floks of vlambloem en is dan ook veel te zien in tuinen.

Wat voor een bloemen heeft de Floks?

Deze doet het erg goed in een zonnige border, waar hij met zijn opvallende kleuren en rijke bloei kan schitteren. Een voorbeeld van zo’n prachtige border waarin de flox te vinden is, staat in het roze en paars beplantingsplan. Van juli tot september kun je van de bloemen genieten die vooral ’s avonds na een warme dag heerlijk kunnen geuren. Deze soort heeft sterke, bijna houtachtige stengels met typische ronde bloempluimen. De bloemen hebben vaak een afwijkend gekleurd oog. Ze zijn in diverse kleuren te bewonderen, maar de zuivere soort is lichtpaars.

Wat voor een soorten floksen bestaan er?

De flox is een prachtige bloeier. Er zijn zo’n 6 0 soorten van dit geslacht bekend. Ze komen allemaal uit Noord-Amerika waar ze soms in enorme velden wuiven in de wind. De meeste zijn overblijvend, enkele eenjarig. De uiterlijke verschillen zijn erg groot. Zo zijn er kruipende soorten die maar acht centimeter hoog worden en soorten die met gemak doorgroeien naar anderhalve meter. De bladeren zijn ook zeer divers: van priemvormig tot ovaal. Er zijn soorten die al in april beginnen te bloeien, andere bloeien in september nog. Alle kleuren zijn vertegenwoordigd, alleen geel komt zelden voor.

Wat voor een grond heeft de Floks nodig?

Floksen hebben humusrijke, voedzame, vochthoudende grond nodig. En bij voorkeur een zonnige standplaats. Staat de plant te veel in de schaduw, dan is de kans op aantastingen (o.a. meeldauw) groter.

Hoe verminder ik de kans op ziektes bij de Foks?

Een beetje koemest in het voorjaar doet hem goed en vermindert ook de kans op ziektes. Meer tips over het verminderen van de kans op ziekteen en plagen vindt u onder ziekten en plagen op de site. Als de planten zijn uitgebloeid in de herfst kunnen de stengels bij de grond worden afgesneden.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws kan op de site.

1x15xnu8r0vt_w2400.jpg

Kenmerken: