Druif (Vroege van der Laan)

De druif Vitis ‘Vroege van der Laan’ is het beste ras witte druiven voor ons klimaat. Hij is sterk en er komen elk jaar middelgrote trossen druiven aan, zelfs in mindere zomers.

Hoe smaken witte druiven?

De druiven van de de druif Vitis zijn rijp in oktober en meestal goed van smaak. De wijnstok wordt in ons land vaak gebruikt om haar sierlijke blad, dat pergola´s een zuidelijk aanblik kan geven.De druif heeft volstrekt onopvallende groengele bloemen die in kleine trossen staan. De vruchten zijn de welbekende druiven in de kleuren wit (meer iets gelig) en blauw (variërend van blauw tot dieppaars).

Waar kan ik een witte druif planten?

De beste plek voor een wijnstok met witte druiven is tegen een muur op het zuiden.

Hoe kan ik de witte druif snoeien?

De lange ranken moeten zorgvuldig worden gesnoeid en aangebonden. In december of januari worden alle zijtakken tot op 1 tot 2 ogen ingesnoeid. Alleen de gesteltakken, blijven gehandhaafd en mogen zich, zo lang er ruimte is, verlengen. Meteen na de bloei worden de bloeiende takken twee bladeren voorbij de bloemen afgesnoeid. De druiven zullen zich nu ontwikkelen. De bodem moet voldoende vruchtbaar zijn, maar veel vocht is niet nodig omdat de wortels heel diep gaan. Het heeft alleen zin om zeer sterke rassen buiten aan te planten omdat anders na een strenge winter zou blijken dat al je werk voor niets is geweest. Een sterk ras houdt het uit tot temperaturen van minus 20° C. Daaronder krijg je geen garanties.

Wanneer kan ik de witte druif bemesten?

Bemest in het najaar met een kalkrijke meststof of strooi extra kalk. Geef in het voorjaar organische mest of stikstofrijke kunstmest (bijvoorbeeld 12+10+18).

mj754d98bynn_w2400.jpg

Kenmerken: