Dropplant (Alabaster)

De dropplant Agastache rugosa ‘Alabaster’ heeft krijtwitte bloempjes en lichtgroen blad.

Wat is een anijsnetel?

Agastache rugosa (anijsnetel) komt uit China, Korea en Japan. Het is een mooie borderplant met een extra fraai wintersilhouet. Deze soort komt speciaal in aanmerking voor de naam anijsnetel vanwege de bladeren, die wat aan die van brandnetels doen denken. De geur lijkt overigens op die van venkel. Ook dit is een kortlevende plant die tot één meter hoog wordt.

Wanneer bloeit Agastache rugosa?

De kleine bloemen van deze dropplant Agastache rugosa ‘Alabaster’ zijn lilapaars van kleur en de kelk is tamelijk groot. De soort Agastache rugosa ‘Alabaster’ bloeit van juli tot in september.

Waar komt de naan dropplant vandaan?

De naam van het geslacht Agastache betekent ‘met veel stekels’. Dit slaat op het getande blad van deze dropplant, waarvan de tanden overigens niet scherp zijn. Een andere eigenschap van het blad springt veel meer in het oog en vinden we terug in de Nederlandse benaming, dropplant of ook wel anijsnetel genoemd. Het geurt namelijk heerlijk naar drop en smaakt naar anijs. Deze geur trekt ook veel vlinders en bijen.

De herkomst van de dropplant is heel divers, zowel Azië (China en Japan) en Noord-Amerika (Texas). In ons land is de dropplant vrij recent als borderplant populair geworden. Het zijn vaste planten met lipbloemen die dicht opeen staan en zo een dikke kaars vormen. De stengels zijn vierkant en worden in de regel een ruime meter hoog. Pimpelmezen snoepen in de winter van de zaden.

Waar kan ik Agastache rugosa ‘Alabaster’ planten?

Een zonnige standplaats is noodzakelijk, evenals grond die zowel in de zomer als zeker in de winter niet te nat mag zijn.

Moet ik anijsnetel Agastache rugosa  snoeien?

Knip de planten niet af na de bloei, want ze houden nog lang hun decoratieve waarde. Meer over snoeien lees in de snoeiartikelen. In het voorjaar kunt u ze wel terugknippen tot 5 centimeter boven de grond. Geef in het voorjaar een goede basisbemesting. Bij aanhoudende droogte gieten. De planten leven vrij kort en moeten regelmatig worden gedeeld of door stek worden vermeerderd. Neem stek in de late zomer. Overigens zaaien de planten zichzelf vaak sterk uit.

irr571u8lyw7_w2400.jpg

Kenmerken: