Donkere ooievaarsbek (Album)

De donkere ooievaarsbek  Geranium phaeum ‘Album’ bloeit vuilwit in de periode mei-augustus. De plant wordt 60 centimeter hoog en is verder gelijk aan de soort.

Zijn er verschillende soorten Geraniums?

Geranium (ooievaarsbek) is een groot geslacht met meer dan 400 soorten. Bij de naam Geranium wordt al snel aan de potplanten die vaak met rode bloemen balkons opfleuren. Die potplant behoort echter tot het geslacht Pelargonium en niet tot het geslacht Geranium. De Nederlandse naam ooievaarsbek is afgeleid van het Griekse woord geranos, dat kraanvogel betekent. Deze naam dankt hij aan de vorm van de vrucht. De stijl die op de vrucht is meegegroeid, doet namelijk aan een lange vogelsnavel denken, zoals bij een ooievaar (of kraanvogel). De soort Geranium phaeum komt uit Midden- en Zuid-Europa. Hij is inheems in ons land, althans het is al eeuwen een zogenaamde stinsenplant. Dat wil zeggen dat hij in de eerste siertuinen in ons land werd gebruikt. Pas de laatste jaren is hij weer in de belangstelling gekomen. De plant in bloei valt op door de zwartachtige purperbruine kroonbladeren. Opmerkelijk is dat ze zijn teruggeslagen. Het blad is groen, maar kan ook bruine banden vertonen. Deze ooievaarsbek kan zich op een geschikte plaats sterk uitzaaien en is daarom terug te vinden in de wilde tuin.

Kan je de Geranium gebruiken als bodembedekker?

Ooievaarsbekken worden graag als bodembedekkers of in borders geplant. Soms vanwege hun mooi ingesneden blad, maar meestal om de kleurige bloemen in de zomer. Roze en violetblauw zijn sterk vertegenwoordigd. Sommige ooievaarsbekken kunnen bijna een meter hoog worden, maar de meeste blijven (veel) lager. Veel ooievaarsbekken hebben een opvallende geur, bedoeld om schadelijke insecten op een afstand te houden, maar de plant wordt ook in de parfumindustrie toegepast.

Op welke grond bloeit de Geranium phaeum ‘Album’ het best?

Ooievaarsbekken stellen weinig eisen aan de grond zelf, maar moeten over voldoende vocht kunnen beschikken. Droge perioden worden niet goed verdragen. De planten gaan weliswaar niet dood, maar ze zijn dan voor de rest van het seizoen minder decoratief. Het is dus erg belangrijk dat je de Geranium phaeum ‘Album’ tijdig water geeft, zeker als ze zonnig staan. De donkere ooievaarsbek houdt van een vochtige, voedzame grond. De planten verdragen vrij veel schaduw, maar dan vallen de bloemen helemaal niet op.

Hoe kan ik de Donkere ooievaarsbek inperken?

In het voorjaar kun je het lelijke afgestorven blad wegknippen. Geef direct een organische basisbemesting. Als de planten te ver uitgroeien, kun je deze inperken. Ook is het belangrijk regelmatig zaailingen te wieden als je hem niet overal in de tuin wenst te hebben.

or853wg87ruq_w2400.jpg

Kenmerken: