Daglelie (Sammy Russell)

De daglelie Hemerocallis ‘Sammy Russell’ heeft een levendig rode bloemen met een geel hart. De Hemerocallis ‘Sammy Russell’ is een bloem die maar één dag bloeit. Gelukkig verschijnen er maandenlang nieuwe bloemen.

Wat voor bloemen heeft Hemerocallis ‘Sammy Russell’?

De Nederlandse naam is toepasselijk: daglelie. Iedere lelieachtige bloem opent zich bij voldoende licht in de ochtend en bloeit in één dag uit. De bloemen verschijnen aan het eind van een stevige stengel en torenen hoog boven het sierlijk overhangende blad uit. Per bloeistengel kunnen vele tientallen bloemen na elkaar worden gevormd. Een enorme bloeiprestatie.

Waar komt de naam daglelie vandaan?

Het geslacht Hemerocallis, dat zijn naam ook dankt aan de schoonheid (kalos) voor slechts één dag (hemera), komt overal voor op het noordelijk halfrond. De laatste jaren zijn deze planten zeer trendy. Er zijn daarom veel kweekvormen te krijgen in talloze kleurvariaties en afmetingen van 30 centimeter tot wel 2 meter. De planten verbreiden zich via de uitgroeiende wortelstok die steeds nieuwe scheuten produceert. Zo kunnen hele groepen eendagsbloemen uit één plant ontstaan.

Waar kun je Hemerocallis ‘Sammy Russell’ planten?

Gekweekte daglelies zijn sterke vaste planten voor volle zon en halfschaduw. Voorwaarde voor de groeiplek is wel dat de grond nooit mag uitdrogen. Deze moet voldoende voedsel bevatten, liefst humusrijk zijn, verder worden weinig eisen gesteld. Lichte of zware grond maakt niet uit, deze mag zelfs vrij nat zijn. Geef in het voorjaar een organische basisbemesting.

Hoe kan ik Hemerocallis vermeerderen?

De planten breiden zich in groepen uit en kunnen op den duur hele perken met hun wortelstokken vullen. De oudste delen worden op den duur minder bloeirijk en kunnen dan worden afgestoken en verwijderd.

Wil je de Hemerocallis ‘Sammy Russell’ beschermen tegen ziekten en plagen? Kijk dan even op de site voor meer informatie en handige tips en adviezen.

vin5osh8rofj_w2400.jpg

Kenmerken: