Daglelie (Dumortieri)

De daglelie Hemerocallis ‘Dumortieri’ komt uit Oost-Siberië, Japan. Deze borderplant kan bijvoorbeeld goed samen met Salvia nemorosa ‘Mainacht’. Een 30 à 50 centimeter hoge vaste plant die knotsvormige, vlezige wortels bezit. De bladeren zijn 2 cm breed en even lang of iets langer dan de bloemstengels. De bladeren hangen iets naar beneden waardoor de bloemstengels en de bloemen toch goed zichtbaar zijn. Er komen slechts enkele bloemen in een bloeiwijze voor. Ze zijn oranje van kleur en aan de buitenzijde soms wat bruinachtig. De bloembuis is kort en de bloemslippen zijn niet of nauwelijks omgebogen. De bloei vindt plaats in juni.

Hoe bloeit de daglelie?

Een bloem die maar één dag bloeit. Gelukkig verschijnen er maandenlang nieuwe bloemen. De Nederlandse naam is toepasselijk: daglelie. Iedere lelieachtige bloem opent zich bij voldoende licht in de ochtend en bloeit in één dag uit. De bloemen verschijnen aan het eind van een stevige stengel en torenen hoog boven het sierlijk overhangende blad uit. Per bloeistengel kunnen vele tientallen bloemen na elkaar worden gevormd. Een enorme bloeiprestatie.

Kweekvormen van de Hemerocallis

Het geslacht Hemerocallis, dat zijn naam ook dankt aan de schoonheid (kalos) voor slechts één dag (hemera), komt overal voor op het noordelijk halfrond. De laatste jaren zijn deze planten zeer trendy. Er zijn daarom veel kweekvormen te krijgen in talloze kleurvariaties en afmetingen van 30 centimeter tot wel 2 meter. De planten verbreiden zich via de uitgroeiende wortelstok die steeds nieuwe scheuten produceert. Zo kunnen hele groepen eendagsbloemen uit één plant ontstaan.

Wat voor een grond heeft de Hemerocallis ‘Dumortieri’ nodig?

De Hemerocallis ‘Dumortieri’ heeft voldoende vochtige, normale tuingrond nodig in de zon of in halfschaduw.

mf750hc842nd_w2400.jpg

Kenmerken: