Daglelie (Hemerocallis citrina)

De daglelie Hemerocallis citrina komt uit Midden-China. In ons land is het een zeldzame maar zeer bruikbare borderplant, die goed te combineren is met blauwbloeiende planten. De stijf omhoog groeiende stengels van de Hemerocallis citrina bereiken een lengte van ruim een meter. In de zomer heeft deze plant veel citroengele bloemen. Deze geuren ’s avonds en ’s nachts sterk naar lelietjes-van-dalen. De smalle bladeren kunnen wel een meter lang worden. Ze zijn donkergroen van kleur.

Hoe lang bloeit Hemerocallis citrina ?

Een bloem die maar één dag bloeit. Gelukkig verschijnen er maandenlang nieuwe bloemen. De Nederlandse naam is toepasselijk: daglelie. Iedere lelieachtige bloem opent zich bij voldoende licht in de ochtend en bloeit in één dag uit. De bloemen verschijnen aan het eind van een stevige stengel en torenen hoog boven het sierlijk overhangende blad uit. Per bloeistengel kunnen vele tientallen bloemen na elkaar worden gevormd. Een enorme bloeiprestatie.

Het geslacht Hemerocallis, dat zijn naam ook dankt aan de schoonheid (kalos) voor slechts één dag (hemera), komt overal voor op het noordelijk halfrond. De laatste jaren zijn deze planten zeer trendy. Er zijn daarom veel kweekvormen te krijgen in talloze kleurvariaties en afmetingen van 30 centimeter tot wel 2 meter. De planten verbreiden zich via de uitgroeiende wortelstok die steeds nieuwe scheuten produceert. Zo kunnen hele groepen eendagsbloemen uit één plant ontstaan.

Hoe kan ik Hemerocallis citrina verzorgen?

De Hemerocallis citrina is een sterke vaste plant voor volle zon en halfschaduw. Voorwaarde voor de groeiplek is wel dat de grond nooit mag uitdrogen. Deze moet voldoende voedsel bevatten, liefst humusrijk zijn, verder worden weinig eisen gesteld. Lichte of zware grond maakt niet uit, deze mag zelfs vrij nat zijn. Geef in het voorjaar een organische basisbemesting.

De planten breiden zich in groepen uit en kunnen op den duur hele perken met hun wortelstokken vullen. De oudste delen worden op den duur minder bloeirijk en kunnen dan worden afgestoken en verwijderd.

Vindt u het leuk om op de hoogte te blijven van het laatste tuinnieuws? Neem dan ook eens een kijkje op ons blog boordevol leuke tips en ideeën.

dlc5kad8spul_w2400.jpg

Kenmerken: