Clematis (Clematis vitalba)

De echte bosrank Clematis vitalba is de sterkste groeier van alle Clematis-soorten. De plant is dus uitermate geschikt om snel iets mee te bedekken. Mede door de snelle groei, kan hij heel goed worden teruggesnoeid.

Wanneer bloeit de wilde bosrank?

In de zomermaanden verschijnen kleine, witte bloempjes die in pluimpjes bij elkaar zitten. Deze vormen later zaadpluizen. Alhoewel het een snelle groeier is, is de sierwaarde helaas niet zo groot. Deze zogenaamde wilde bosrank, die bij ons in de natuur voorkomt, woekert echter behoorlijk. De meest bekende heeft onooglijke witte bloempjes die ook nog onaangenaam ruiken. Dat is niet zo prettig in de tuin. Er zijn veel interessantere soorten en grote groepen kweekvormen met grote of kleine bloemen, soms met (daarna) prachtig vruchtpluis. Enkele zijn zelfs wintergroen. Clematissen waren waarschijnlijk al geliefd in de oudheid. De Grieken noemden namelijk allerlei soorten klimplanten clematis, wat ‘rankend’ betekent en op het klimvermogen slaat.

Waar kan ik Clematis vitalba planten?

Net als alle Clematis-soorten groeit de Clematis vitalba graag met ‘de kop’ in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de plant groeit dat schaduw en koelte geeft. Clematissen hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Ze worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de plant gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen. Bind de planten tijdens het groeiseizoen goed op.

Wanneer kan ik Clematis vitalba snoeien?

Je hoeft eigenlijk alleen te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan. Naast de Clematis vitalba zijn er nog meerdere Clematis-soorten. Wil je hier meer over weten, neem dan eens een kijkje in de plantenindex, hier hebben we informatie over allerlei planten, bomen en bloemen verzameld.

Ben je een tuinliefhebber en wilt u op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws, hou dan de website in de gaten.

l5754288s8nr_w2400.jpg

Kenmerken: