Clematis (Clematis armandii)

Deze clematis of bosrank is de Clematis armandii. Clematis armandii geeft ook in de winter kleur aan de tuin door zijn blad, het is een groenblijvende clematis.

Is dit een groenblijvende Clematis?

De bladeren glanzen en zijn leerachtig en donkergroen en blijven het hele jaar zitten, Clematis armandii is dus een groenblijvende clematis. Deze clematis komt uit Centraal- en West-China. Er zijn diverse kweekvormen met roze of witte bloemen. De vrij kleine bloemen geuren bij de meeste soorten heerlijk. Ze verschijnen in grote trossen in april-mei. De plant klimt tot maximaal 3,5 meter hoogte, maar blijft meestal lager. Clematissen waren waarschijnlijk al geliefd in de oudheid. De Grieken noemden namelijk allerlei soorten klimplanten clematis, wat ‘rankend’ betekent en slaat op het klimvermogen. Bij ons komt ook één soort clematis in de natuur voor met de naam Clematis vitalba.

Wat zijn wilde bosranken?

Deze zogenaamde wilde bosranken (Clematis vitalbawoekeren echter behoorlijk. De meest bekende heeft onooglijke witte bloempjes die ook nog onaangenaam ruiken. Dat is niet zo prettig in de tuin. Er zijn veel interessantere soorten en grote groepen kweekvormen met grote of kleine bloemen, soms met (daarna) prachtig vruchtpluis. Enkele zijn zelfs wintergroen.

Waar kan ik Clematis armandii planten?

Alle Clematis-soorten groeien graag met ‘de kop’ in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de plant staat of groeit dat schaduw en koelte geeft.

Hoe kan ik Clematis armandii verzorgen?

Clematissen hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Ze worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de plant gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen.

Wanneer kan ik Clematis armandii snoeien?

Bind de planten tijdens het groeiseizoen goed op. Je hoeft eigenlijk alleen te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan. Clematis armandii is wat minder winterhard en moet op een beschutte, zonnige plek worden geplant en in voedzame grond. Bij voorkeur voor een muur op het zuiden, waar hij zich het beste kan ontwikkelen. Soms worden ze zelfs in serres gehouden. Snoei alleen als dit nodig is qua uitgroei of beschadiging (bijv. door vorst). Geef royaal organisch voedsel in het voorjaar en geef extra water bij droogte. Lees meer bij Clematis snoeien.

gm15ybl8rt3i_w2400.jpg

Kenmerken: