Clematis (Wesselton)

Wanneer bloeit de Clematis Wesselton?

Clematis Wesselton bloeit vroeg, in april/mei, met blauwe, klokvormige, dubbele bloemen. Deze plant was waarschijnlijk al geliefd in de oudheid. De Grieken noemden namelijk allerlei soorten klimplanten clematis, wat ‘rankend’ betekent en slaat op het klimvermogen.

Clematis Vitalba

Bij ons komt ook één soort clematis in de natuur voor met de naam Clematis vitalba. Deze zogenaamde wilde bosranken woekeren echter behoorlijk. De meest bekende heeft onooglijke witte bloempjes die ook nog onaangenaam ruiken. Dat is niet zo prettig in de tuin. Er zijn veel interessantere soorten, waaronder de Clematis ‘Wesselton’, en grote groepen kweekvormen met grote of kleine bloemen, soms met (daarna) prachtig vruchtpluis. Enkele zijn zelfs wintergroen.

Is de Clematis Wesselton een schaduwplant?

Clematis Wesselton groeien graag met ‘de kop’ in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de Clematis Wesselton groeit dat schaduw en koelte geeft.

Wat voor een bodemgrond heeft de Clematis Wesselton nodig?

Clematis ‘Wesselton’ hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Ze worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de Clematis ‘Wesselton’ gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen.

Hoe kan ik de Clematis Wesselton snoeien?

Bind de Clematis Wesselton tijdens het groeiseizoen goed op. Je hoeft eigenlijk alleen de Clematis Wesselton te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan. Clematis ‘Wesselton’ bloeit in het voorjaar en behoort daardoor tot de bosrankgroep die pas na de bloei wordt gesnoeid. Geef in het voorjaar een goede basisbemesting. Snoei ingevroren ranken in het voorjaar terug tot op een gezond stuk.

Clematis Wesselton planten

Een Clematis Wesselton planten? Neem dan ook eens een kijkje bij het artikel clematis planten.

rid5y3e80g6b_w2400.jpg

Kenmerken: