Clematis (The Vagabond)

Clematis ‘The Vagabond’ is een paarsrode klimmer. Hij kan in het seizoen twee keer bloeien: in mei-juni op het oude hout en van juli tot augustus op de jonge scheuten.

Clematis vitalba

Clematissen waren waarschijnlijk al geliefd in de oudheid. De Grieken noemden namelijk allerlei soorten klimplanten clematis, wat ‘rankend’ betekent en op het klimvermogen slaat. Bij ons komt ook één soort clematis in de natuur voor met de naam Clematis vitalba. Deze zogenaamde wilde bosranken woekeren echter behoorlijk. De meest bekende heeft onooglijke witte bloempjes die ook nog onaangenaam ruiken. Dat is niet zo prettig in de tuin. Er zijn veel interessantere soorten en grote groepen kweekvormen met grote of kleine bloemen, soms met (daarna) prachtig vruchtpluis. Enkele zijn zelfs wintergroen.

Waar moet ik de Clematis ‘The Vagabond’ planten?

Clematis ‘The Vagabond’ groeien graag met ‘de kop’ in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels van de Clematis ‘The Vagabond’ moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de plant groeit dat schaduw en koelte geeft.

Wat voor een bodemgrond heeft de Clematis ‘The Vagabond’ nodig?

Clematis ‘The Vagabond’ hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Ze worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de Clematis ‘The Vagabond’ gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen.

Hoe kan ik de Clematis ‘The Vagabond’ snoeien?

Bind de Clematis ‘The Vagabond’ tijdens het groeiseizoen goed op. Je hoeft eigenlijk alleen Clematis ‘The Vagabond’ te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan. In het voorjaar niet snoeien, want dan snoei je de bloemknoppen eraf. Deze bloeien namelijk op het oude hout, de knoppen worden in het voorgaande jaar gemaakt. Dit kan wel in juni (na de eerste bloei). Knip de Clematis ‘The Vagabond’ dan tot circa 75 centimeter boven de grond. Meer over snoeien lees je op onze site.

7uq53e98owie_w2400.jpg

Kenmerken: