Clematis (Rosy O’Grady)

Eigenschappen van de clematis Rosy O Grady

Clematis ‘Rosy O’Grady’ is een roze bloeiende klimplant, die goed tot z’n recht komt op plaatsen die op het noorden en oosten gericht zijn. Bloeiende takken kunnen in bloemwerk worden gebruikt.

Clematis vitalba

Clematissen waren waarschijnlijk al geliefd in de oudheid. De Grieken noemden namelijk allerlei soorten klimplanten clematis, wat ‘rankend’ betekent en slaat op het klimvermogen. Bij ons komt ook één soort clematis in de natuur voor met de naam Clematis vitalba. Deze zogenaamde wilde bosranken woekeren echter behoorlijk. De meest bekende heeft onooglijke witte bloempjes die ook nog onaangenaam ruiken. Dat is niet prettig in de tuin. Er zijn veel interessantere soorten en grote groepen kweekvormen met grote of kleine bloemen, soms met (daarna) prachtig vruchtpluis. Enkele zijn zelfs wintergroen.

Is de clematis Rosy O Grady een schaduwplant?

Clematis ‘Rosy O’Grady’ groeien graag met ‘de kop’ in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels van de Clematis ‘Rosy O’Grady’ moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de plant groeit dat schaduw en koelte geeft.

Wat voor een bodemgrond heeft de clematis Rosy O Grady nodig?

Clematis ‘Rosy O’Grady’ hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Clematis ‘Rosy O’Grady’ worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de Clematis ‘Rosy O’Grady’ gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen.

Hoe kan ik de clematis Rosy O Grady snoeien?

Bind de Clematis ‘Rosy O’Grady’ tijdens het groeiseizoen goed op. Je hoeft eigenlijk alleen te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan. ‘Rosy O’Grady’ kun je in juni tot 1 meter terugsnoeien. Meer over snoeien: Neem ook eens een kijkje bij onze uitgebreide snoeiartikelen.

Word je graag op de hoogte gehouden van het aller laatste tuinnieuws, waaronder over de Clematis ‘Rosy O’Grady’? Regelmatig worden er leuke artikelen geplaatst op het tuinblog, boordevol inspiratie voor je tuin.

74950rs8am4h_w2400.jpg

Kenmerken: