Clematis (The President)

Clematis ‘The President’ is een bekend oud ras uit 1876. Zijn bloemen zijn paars met een roodpaars hart.

Zijn clematissen klimplanten?

Clematissen waren al geliefd in de oudheid, denken wij. De Grieken noemden namelijk allerlei soorten klimplanten clematis, wat ‘rankend’ betekent en op het klimvermogen slaat. Bij ons komt ook één soort clematis in de natuur voor met de naam Clematis vitalba. Deze zogenaamde wilde bosranken woekeren echter behoorlijk. De meest bekende heeft onooglijke witte bloempjes die ook nog onaangenaam ruiken. Dat is niet zo prettig in de tuin. Er zijn veel interessantere soorten en grote groepen kweekvormen met grote of kleine bloemen, soms met (daarna) prachtig vruchtpluis. Enkele zijn zelfs wintergroen.

Waar kan ik Clematis ‘The President’ planten?

Alle Clematis-soorten groeien graag met ‘de kop’ in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de plant groeit dat schaduw en koelte geeft.

Clematissen hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Ze worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de plant gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen.

Hoe kan ik Clematis ‘The President’ verzorgen?

Bind de planten en ook de Clematis ‘The President’  tijdens het groeiseizoen goed op. Je kan de Clematis ‘The President’ opbinden door bamboe te gebruiken. Je hoeft eigenlijk alleen te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan. Eventueel kun je deze Clematis ‘The President’ snoeien na de bloei. Bij het snoeien van een Clematis is het belangrijk dat je weet welke soort je hebt, kijk in het artikel Clematis snoeien voor meer informatie. Zorg voor mest en mulch in het voorjaar en geef voldoende water, zeker in het voorjaar als de clematis veel energie nodig heeft. Bind gedurende het seizoen de plant goed op, lees meer over klimplanten begeleiden.

os35emf8tgy0_w2400.jpg

Kenmerken: