Clematis (Pillu)

Clematis ‘Piilu’ is een prachtige, roze-paars gestreepte clematis. Niet voor niets heeft deze kweekvorm al een aantal prijzen in de wacht gesleept. De Clematis ‘Piilu’ kan in het seizoen twee keer bloeien. In mei-juni op het oude hout en van juli tot augustus op de jonge scheuten.

Welke soorten Clematis zijn er?

Clematissen waren waarschijnlijk al geliefd in de oudheid. De Grieken noemden namelijk allerlei soorten klimplanten clematis, wat ‘rankend’ betekent en op het klimvermogen slaat. Bij ons komt ook één soort clematis in de natuur voor met de naam Clematis vitalba. Deze zogenaamde wilde bosranken woekeren echter behoorlijk. De meest bekende heeft onooglijke witte bloempjes die ook nog onaangenaam ruiken. Dat is niet zo prettig in de tuin. Er zijn veel interessantere soorten en grote groepen kweekvormen met grote of kleine bloemen, soms met (daarna) prachtig vruchtpluis. Enkele zijn zelfs wintergroen.

Waar kan ik Clematis ‘Piilu’ planten?

Alle Clematis-soorten groeien graag met ‘de kop’ in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de plant groeit dat schaduw en koelte geeft. Lees meer bij Clematis planten.

Hoe kan ik Clematis ‘Piilu’ verzorgen?

Clematissen hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Ze worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de plant gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen. Meer over het planten van een Clematis lees je op onze website.

Wanneer kan ik Clematis ‘Piilu’ snoeien?

Bind de planten tijdens het groeiseizoen goed op. Je hoeft eigenlijk alleen te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan. Voor het snoeien van de Clematis ‘Piilu’ heb je ook materiaal nodig, kijk in het artikel snoeiartikelen voor meer informatie. In het voorjaar niet snoeien, want dan snoei je de bloemknoppen eraf. Deze bloeien namelijk op het oude hout, de knoppen worden in het voorgaande jaar gemaakt. Lees meer bij Clematis snoeien.

lm0511v8yxsq_w2400.jpg

Kenmerken: