Clematis (Nelly Moser)

De Clematis ‘Nelly Moser’ is een grootbloemige clematis die een overvloed aan opvallend gestreepte bloemen maakt. De Clematis ‘Nelly Moser’ is purperroze met een lichtroze rand. Soms kunnen ze (een beetje afhankelijk van de omstandigheden) sterk wit verkleuren. De grote bloemen hebben een doorsnee van 15-18 cm en 6 tot 8 bloemblaadjes. Dat wisselt bij clematissen nogal, zelfs aan één plant. De plant zelf wordt tot 3 meter hoog.

Welke soorten clematis zijn er?

Clematissen waren waarschijnlijk al geliefd in de oudheid. De Grieken noemden namelijk allerlei soorten klimplanten clematis, wat ‘rankend’ betekent en op het klimvermogen slaat. Bij ons komt ook één soort clematis in de natuur voor met de naam Clematis vitalba. Deze zogenaamde wilde bosranken woekeren echter behoorlijk. De meest bekende heeft onooglijke witte bloempjes die ook nog onaangenaam ruiken. Dat is niet zo prettig in de tuin. Er zijn veel interessantere soorten en grote groepen kweekvormen met grote of kleine bloemen, soms met (daarna) prachtig vruchtpluis. Enkele zijn zelfs wintergroen.

Waar kan ik Clematis ‘Nelly Moser’ planten?

Alle Clematis-soorten groeien graag met ‘de kop’ in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de plant groeit dat schaduw en koelte geeft.

Clematissen hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Ze worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de plant gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen. Lees meer over clematissen planten.

Wanneer kan ik Clematis ‘Nelly Moser’ snoeien?

Bind de planten tijdens het groeiseizoen goed op. Wil je meer weten over hoe je een Clematis ‘Nelly Moser’ goed op kunt binden, dan kan je een kijkje nemen in het artikel klimplanten begeleiden. Je hoeft eigenlijk alleen te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan.

De Clematis ‘Nelly Moser’ bloeit in mei-juni en behoort daardoor tot de bosrankgroep die pas na de bloei wordt gesnoeid. Meer informatie over snoeiartikelen vind je op de site. Geef in het voorjaar een goede basisbemesting. Snoei ingevroren ranken in het voorjaar terug tot op een gezond stuk. Lees meer over clematissen snoeien.

jil5qfc8ncxm_w2400.jpg

Kenmerken: