Clematis (Clematis macropetala)

Eigenschappen van de Clematis macropetala

De rassen die tot de soort Clematis macropetala werden gerekend, vallen nu ook wel onder de Atragene-groep. Ze bloeien in april-mei met hangende, alleenstaande bloemen die klokvormig zijn. Van oorsprong is de Clematis macropetala violetblauw. Deze soort wordt tot 5 meter hoog en woekert niet.

Met welke plant kan ik de Clematis macropetala combineren?

Het is een leuk gezicht als hij dichtbij een bladverliezende heester staat, omdat hij daar graag overheen groeit. Het kan een goede combinatie zijn, want de clematis verstikt de struik niet.

Clematis vitalba

Clematissen waren waarschijnlijk al geliefd in de oudheid. De Grieken noemden namelijk allerlei soorten klimplanten clematis, wat ‘rankend’ betekent en op het klimvermogen slaat. Bij ons komt ook één soort clematis in de natuur voor met de naam Clematis vitalba. Deze zogenaamde wilde bosranken woekeren echter behoorlijk. De meest bekende heeft onooglijke witte bloempjes die ook nog onaangenaam ruiken. Dat is niet zo prettig in de tuin. Er zijn veel interessantere soorten en grote groepen kweekvormen met grote of kleine bloemen, soms met (daarna) prachtig vruchtpluis. Enkele zijn zelfs wintergroen.

Waar moet ik de Clematis macropetala planten?

Alle Clematis-soorten groeien graag met ‘de kop’ in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de plant groeit dat schaduw en koelte geeft.

Hoe kan ik de Clematis macropetala beschermen tegen verwelkingziektes?

Clematissen hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Ze worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de plant gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen.

Hoe kan ik de Clematis macropetala snoeien?

Bind de planten tijdens het groeiseizoen goed op. Je hoeft eigenlijk alleen te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan.

Meer informatie over diverse soorten planten en bloemen vind je op onze website in de plantenindex. Naast de Clematis macropetala zijn er nog veel meer soorten van deze plant. Lees hierover in het artikel Heel jaar Clematis.

 

coa5a218hgvo_w2400.jpg

Kenmerken: