Clematis (Henryi)

Wat zijn eigenschappen van de Clematis ‘Henryi’?

De grootbloemige Clematis ‘Henryi’ heeft zuiver witte bloemen in mei en (vooral) juni. De opvallende helmhokjes (bij de meeldraden) zijn bruinrood en worden later dieper bruin. De bloemen hebben een doorsnee van 15-18 cm en 7-8 bloembladen. De plant wordt hoog (meer dan 3 meter).

Soorten Clematis

Clematis ‘Henryi’ waren waarschijnlijk al geliefd in de oudheid. De Grieken noemden namelijk allerlei soorten klimplanten clematis, wat ‘rankend’ betekent en slaat op het klimvermogen. De meest bekende heeft onooglijke witte bloempjes die ook nog onaangenaam ruiken. Dat willen we niet in de tuin. Er zijn veel interessantere soorten en grote groepen kweekvormen met grote of kleine bloemen, soms met (daarna) prachtig vruchtpluis. Enkele zijn zelfs wintergroen.

Is de Clematis ‘Henryi’ een schaduwplant?

Clematis ‘Henryi’ groeien graag met ‘de kop’ in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels van de Clematis ‘Henryi’ moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de Clematis ‘Henryi’ groeit dat schaduw en koelte geeft.

Wat voor een bodemgrond heeft de Clematis ‘Henryi’ nodig?

Clematissen hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Ze worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de Clematis ‘Henryi’ gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen.

Hoe kan ik de Clematis ‘Henryi’ snoeien?

Bind de Clematis ‘Henryi’ tijdens het groeiseizoen goed op. Je hoeft eigenlijk alleen te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan. Clematis ‘Henryi’ bloeit in mei-juni en behoort daardoor tot de bosrankgroep die pas na de bloei wordt gesnoeid. Geef de Clematis ‘Henryi’ het voorjaar een goede basisbemesting. Snoei ingevroren ranken in het voorjaar terug tot op een gezond stuk.

Clematis ‘Henryi’ planten

Een Clematis ‘Henryi’ planten? Neem dan ook eens een kijkje bij het artikel clematis planten

qxv58yp8rzeu_w2400.jpg

Kenmerken: