Clematis (Aureolin)

Clematis vitalba

Clematissen waren al geliefd in de oudheid, denken wij. De Grieken noemden namelijk allerlei soorten klimplanten clematis, wat ‘rankend’ betekent en op het klimvermogen slaat. Bij ons komt ook één soort clematis in de natuur voor met de naam Clematis vitalba. Deze zogenaamde wilde bosranken woekeren echter behoorlijk. De meest bekende heeft onooglijke witte bloempjes die ook nog onaangenaam ruiken. Dat willen we niet in de tuin. Er zijn veel interessantere soorten en grote groepen kweekvormen met grote of kleine bloemen, soms met (daarna) prachtig vruchtpluis. Enkele zijn zelfs wintergroen.

Wat zijn eigenschappen van de Clematis ‘Aureolin’?

Clematis ‘Aureolin’ is ontwikkeld in de jaren zeventig van de vorige eeuw in Nederland. Hij heeft een rijke bloei, waarbij de bloemen iets verder opengaan dan bij de andere variëteiten. De Clematis ‘Aureolin’ die oorspronkelijk afkomstig is uit Centraal-Azië is bij ons lange tijd vrij onbekend geweest als tuinplant. Hij combineert echter een goede en probleemloze groei met een mooi uiterlijk. De bloei is weelderig en de hangende gele klokjes hebben iets weg van lantarentjes.

Wanneer bloeit de Clematis ‘Aureolin’?

De bloei vindt normaliter plaats in juni en juli, maar met een beetje geluk krijg je een mooie nabloei tot en met oktober. Na de bloei verschijnen zilverachtige pluizen die lang aan de plant aanblijven. Dit combineert mooi met de gele bloemen en het groene blad. Door deze eigenschappen wordt deze plant steeds populairder en zien we hem terug als bodembedekker, over schuttingen of groeiend in andere struiken.

Clematis ‘Aureolin’ tegen een schutting aanzetten

Meer informatie over hoe je een klimplant tegen een schutting aanzet vind je op onze website. De kleur van de bloemen is citroengeel, hoewel de naam van de variëteit verwijst naar goud (aureolus) gelijkend (inus). De bloemen geuren niet.

Onderhoud Clematis ‘Aureolin’

Alle Clematis-soorten groeien graag met ‘de kop’ in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de plant groeit dat schaduw en koelte geeft.

Wat voor een bodemgrond heeft de Clematis ‘Aureolin’ nodig?

Clematissen hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Ze worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de plant gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen.

Clematis ‘Aureolin’ snoeien

Bind de planten tijdens het groeiseizoen goed op. Je hoeft eigenlijk alleen te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan. De snoei van deze clematis is beperkt. Verwijder alleen de dode takken na de bloei in september. Mocht je deze clematis drastisch willen inkrimpen, dan is maart daar de beste tijd voor. Meer informatie over snoeien vind je op onze site.

rl55ai38jir6_w2400.jpg

Kenmerken: