Clematis (Arabella)

De bloemen van de Clematis ‘Arabella’

Clematis ‘Arabella’ heeft blauwe bloemen en is ook geschikt als snijbloem. Naast de Clematis ‘Arabella’ zijn er meerdere soorten van deze plant, in de plantenindex lees je hier meer over.

Soorten Clematis

Clematissen waren waarschijnlijk al geliefd in de oudheid. De Grieken noemden namelijk allerlei soorten klimplanten clematis, wat ‘rankend’ betekent en op het klimvermogen slaat. Bij ons komt ook één soort clematis in de natuur voor met de naam Clematis vitalba. Deze zogenaamde wilde bosranken woekeren echter behoorlijk. De meest bekende heeft onooglijke witte bloempjes die ook nog onaangenaam ruiken. Dat is niet zo prettig in de tuin. Er zijn veel interessantere soorten en grote groepen kweekvormen met grote of kleine bloemen, soms met (daarna) prachtig vruchtpluis. Enkele zijn zelfs wintergroen.

Waar moet ik de Clematis ‘Arabella’ planten?

Alle Clematis-soorten groeien graag met ‘de kop’ in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de plant groeit dat schaduw en koelte geeft.

Wat voor een bodemgrond heeft de Clematis ‘Arabella’ nodig?

Clematissen hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Ze worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de plant gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen.

Hoe kan ik de Clematis ‘Arabella’ snoeien?

Bind de planten tijdens het groeiseizoen goed op. Je hoeft eigenlijk alleen te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan. Sterk terugsnoeien tot 25 centimeter boven de grond in maart. Klimop planten zijn zeer geschikt om tegen een schutting aan te laten groeien. Maar ook de Clematis is één van de klimplanten die hier goed voor gebruikt kan worden.

Meer over de Clematis online lezen kan op onze website. Kijk eens in het artikel Clematis snoeien voor meer informatie over het snoeien van deze plant.

9095qhs8jzj7_w2400.jpg

Kenmerken: