Camelia (Guilio Nuccio)

Camellia japonica ‘Guilio Nuccio’ bloeit met zeer brede, onregelmatig koraalrood gevlekte kroonbladen en gele meeldraden. Deze Camellia japonica komt uit Amerika, waar hij in 1956 is gekweekt door de Nuccio Nurceries in Californië.

Soorten Camellia

Bij Camellia zijn de meest voorkomende kleuren wit, roze en rood. De kwekerswereld stond op zijn kop toen in China een gele variant gekweekt was (Camellia chrysantha). De camelia is een traaggroeiende plant. Het geslacht Camellia heeft één wereldberoemd familielid dat in elk huishouden is te vinden. Het gaat om de gedroogde bladeren van de Camellia sinensis, vroeger Camellia thea, de theeplant. Zoals bekend groeit deze soort alleen in een warm klimaat en de meeste soorten voor de tuin kunnen niet goed tegen vorst. Vroeger zag je hem dan ook vooral als kamer- of kuipplant.

Is de Camellia japonica wintergroen?

Gelukkig is in Nieuw-Zeeland een groep rassen gewonnen die kou tot minus 10 graden verdragen en daarom ook goed bij ons in de tuin kunnen worden geplant. Hier wordt hij zeer gewaardeerd omdat hij wintergroen en is en al in februari kan bloeien. Van Camellia japonica wordt gezegd dat duizenden cultivars hiervan afstammen. Het precieze aantal weet niemand. Deze soort is afkomstig uit China en is aan het begin van de 18de eeuw naar Europa gekomen.

Hoe kan ik de Camellia japonica verzorgen?

De beste standplaats voor de Camellia japonica is zo beschut mogelijk. De Camellia japonica maakt al de bloemknoppen in de zomer. In een strenge winter wil het bij wat kleinere formaat struiken helpen om de knoppen te beschermen met een stuk vitrage er overheen.

Hoe kan ik de Camellia japonica bemesten?

Bemest deze struik met kalkvrije organische mest. De Camellia japonica plant groeit zeer langzaam in ons klimaat. Snoei is daarom overbodig. Geef de Camellia japonica tijdens de groei kalkvrij voedsel. De optimale pH (zuurtegraad) is cira 5 (zuur dus). Dat betekent dat met zuurwerkende meststof bemest moet worden of dat er bij het gietwater een hoeveelheid zuur toegevoegd moet worden, vooral als het gewoon leidingwater betreft. Stop met bemesten als de knoppen gevormd zijn. De kans dat de nieuw gevormde scheuten de knoppen wegduwen is dan erg groot.

Welke boom past het best bij mij?

Wil jij misschien een Camellia japonica in jouw tuin? Lees ook eens het leuke artikel over Boom in de tuin om te bepalen welke boom het beste bij jou boom past.

 

vqw5j1z858jn_w2400.jpg

Kenmerken: