Camelia (Brushfield’s Yellow)

Camellia japonica ‘Brushfield’s Yellow’ geeft pioenvormige crèmewitte bloemen met een zachtgeel centrum. Het is een struik die tot -18° Celsius winterhard is.

Soorten camelia

Bij camelia zijn de meest voorkomende kleuren wit, roze en rood. De kwekerswereld stond op zijn kop toen in China een gele variant gekweekt was (Camellia chrysantha). De camelia is een traaggroeiende plant. Het geslacht camelia heeft één wereldberoemd familielid dat in elk huishouden is te vinden. Het gaat om de gedroogde bladeren van de Camellia sinensis, vroeger Camellia thea, de theeplant. Zoals bekend groeit deze soort alleen in een warm klimaat en de meeste soorten voor de tuin kunnen niet goed tegen vorst. Vroeger zag je hem dan ook vooral als kamer- of kuipplant.

Is de camellia japonica wintergroen?

Gelukkig is in Nieuw-Zeeland een groep camelia rassen gewonnen die kou tot minus 10 graden verdragen en daarom ook goed bij ons in de tuin kunnen worden geplant. Hier wordt hij zeer gewaardeerd omdat hij wintergroen en is en al in februari kan bloeien. Van Camellia japonica wordt gezegd dat duizenden cultivars hiervan afstammen. Het precieze aantal weet niemand. Deze soort is afkomstig uit China en is aan het begin van de 18de eeuw naar Europa gekomen.

Hoe kan ik de camelia onderhouden? 

De beste standplaats voor de camelia is zo beschut mogelijk. De camelia maakt al de bloemknoppen in de zomer. In een strenge winter wil het bij wat kleinere formaat struiken helpen om de knoppen te beschermen met een stuk vitrage er overheen. Lees ook eens het interessante artikel over het planten beschermen tegen vorst.

Hoe kan ik de camelia bemesten?

Bemest de camelia struik met kalkvrije organische mest. Deze struik groeit zeer langzaam in ons klimaat. Een camelia snoeien is daarom overbodig. Geef de camelia tijdens de groei kalkvrij voedsel. De optimale pH (zuurtegraad) is cira 5 (zuur dus). Dat betekent dat met zuurwerkende meststof bemest moet worden of dat er bij het gietwater een hoeveelheid zuur toegevoegd moet worden, vooral als het gewoon leidingwater betreft. Stop met bemesten als de knoppen gevormd zijn. De kans dat de nieuw gevormde scheuten de knoppen wegduwen is dan erg groot.

6me59wx8nzo6_w2400.jpg

Kenmerken: