Buxus (Pendula)

Hoe hoog wordt de Buxus sempervirens ‘Pendula’?

Buxus sempervirens ‘Pendula’ heeft afhangende takken en kan daarom als treurboompje worden gekweekt. Buxus is een van de oudste haagplanten waarvan het eerste gebruik teruggaat tot in de Romeinse tijd. Zijn herkomstgebied ligt rond de Middellandse Zee waar hij een hoogte tot wel zes meter kan bereiken. Echter, in ons land blijft deze struik een stuk lager en groeit hij tot maximaal drie meter. Deze hoogte wordt slechts langzaam bereikt, maar deze heester kan ook honderden jaren oud worden.

Is de buxus wintergoen?

De buxus is wintergroen en wordt vooral gebruikt voor het maken van lage heggen en voor het vormen van figuren. Buxus krijgt wel bloempjes maar deze zijn erg onopvallend. Buxus sempervirens is de meest populaire soort. Dat komt door de frisgroene kleur en het fijnvertakte dichte uiterlijk. De eironde blaadjes zijn aan de bovenzijde glanzend donkergroen en leerachtig. Buxus sempervirens is de beste soort voor het knippen van figuren omdat hij meer groeikracht bezit dan de andere soorten.

Hoe kan ik de Buxus snoeien?

Buxus snoei je voor 21 juni en in september. Indien nodig kan gedurende het gehele groeiseizoen de vorm worden bijgeknipt. Er zijn speciale buxusscharen in de handel, maar met een gewone heggenschaar lukt het ook. Snoei nooit bij zonnig weer. Dit zorgt voor verbranding van nieuwe blaadjes, waar buxus maar langzaam van herstelt.

Hoe moet ik de Buxus bemesten?

Geef buxus veel kalk. Matige groei en bleke bladranden zijn meestal het gevolg van een gebrek hieraan. Tevens dient goed bemest te worden. Dit kan met speciale buxusmest, maar organische mestkorrels voldoen ook. Wanneer de kleur van de bladeren verbleekt kan kunstmest met extra magnesium weer snel de mooie groene kleur teruggeven.

Voorkomende ziekten bij de buxus

Voorkomende ziekten zijn buxusbladvlo, spintmijt en dopluis. De vlo zuigt sap uit de bladpunten. Hierdoor ontstaan omgekrulde bladeren, wat de groei remt. Bestrijden met pyrethrum (milieuvriendelijk) of imidacloprid (synthetisch). Dat geldt tevens voor dopluizen. De spintmijt en hun larven bevinden zich aan de onderzijde van het blad en veroorzaken bleke vlekken. Je kunt ze bestrijden met een middel gebaseerd op tebufenpyrad.

6qa5a3r8uhds_w2400.jpg

Kenmerken: