Buxus (Morris Dwarf)

Buxus microphylla ‘Morris Dwarf’ groeit langzaam tot een bolvorm. Buxus is een van de oudste haagplanten waarvan het eerste gebruik teruggaat tot in de Romeinse tijd.

Hoe hoog wordt de Buxus?

Zijn herkomstgebied ligt rond de Middellandse Zee waar hij een hoogte tot wel zes meter kan bereiken. Echter, in ons land blijft deze struik een stuk lager en groeit hij tot maximaal drie meter. Deze hoogte wordt slechts langzaam bereikt, maar deze heester kan ook honderden jaren oud worden. De buxus is wintergroen en wordt vooral gebruikt voor het maken van lage heggen en voor het vormen van figuren.

Wat voor een bladeren heeft de Buxus microphylla?

Buxus microphylla krijgt wel bloempjes maar deze zijn erg onopvallend. Buxus sempervirens is de meest populaire soort. Dat komt door de frisgroene kleur en het fijnvertakte dichte uiterlijk. De eironde blaadjes zijn aan de bovenzijde glanzend donkergroen en leerachtig.

Wanneer moet ik de Buxus microphylla snoeien?

Buxus microphylla snoei je voor 21 juni en in september. Indien nodig kan gedurende het gehele groeiseizoen de vorm van de microphylla worden bijgeknipt. Er zijn speciale buxusscharen in de handel, maar met een gewone heggenschaar lukt het ook. Snoei nooit bij zonnig weer. Dit zorgt voor verbranding van nieuwe blaadjes, waar buxus maar langzaam van herstelt. Geef buxus veel kalk. Matige groei en bleke bladranden zijn meestal het gevolg van een gebrek hieraan.

Moet ik de Buxus microphylla bemesten?

Tevens dient de microphylla goed bemest te worden. Dit kan met speciale buxusmest, maar organische mestkorrels voldoen ook. Wanneer de kleur van de bladeren verbleekt kan kunstmest met extra magnesium weer snel de mooie groene kleur teruggeven.

Hoe voorkom ik ziekten bij de Buxus microphylla?

Voorkomende ziekten zijn buxusbladvlo, spintmijt en dopluis. De vlo zuigt sap uit de bladpunten. Hierdoor ontstaan omgekrulde bladeren, wat de groei remt. Bestrijden met pyrethrum (milieuvriendelijk) of imidacloprid (synthetisch). Dat geldt tevens voor dopluizen. De spintmijt en hun larven bevinden zich aan de onderzijde van het blad en veroorzaken bleke vlekken. Je kunt ze bestrijden met een middel gebaseerd op tebufenpyrad. Hoe je je planten kunt beschermen tegen ziekten lees je bij plagen en ziekten.

fk45flp812rd_w2400.jpg

Kenmerken: