Broodboom (Aucuba japonica)

Aucuba japonica is de enige bij ons gebruikte soort in de tuin omdat deze Japanse soort hier het best winterhard is.

Eigenschappen van de broodboom Aucuba Japonica

Aucuba japonica of broodboom was vroeger een populaire kamerplant. Dat geeft al een beetje aan dat hij bij ons niet helemaal honderd procent winterhard is. Als een strenge winter hem te pakken krijgt, worden de bladeren en stelen zwart. De broodboom is wel goed bestand tegen vervuilde lucht en wordt daarom veel in tuinen in grote steden geplaatst. Hij verdraagt zowel zon als schaduw goed en hij stelt eigenlijk geen eisen aan de grond. De sierwaarde zit in het meestal glanzende, bonte blad dat de gehele winter aanblijft. Ook mooi zijn de bessen die in de herfst tot de lente verschijnen bij oudere exemplaren. Zij komen alleen voor bij de vrouwelijke planten als er een mannelijk exemplaar in de buurt staat.

Hoe onderhoud ik de Japonica?

Aucuba japonica is een makkelijke plant die nauwelijks eisen stelt en onderhoud vergt. Snoeien is in principe niet nodig, maar mag, indien gewenst, het hele jaar door. De broodboom heeft een voorkeur voor een beschaduwde plaats met voedingsrijke vochtige grond. In de schaduw wordt het blad mooier en ontstaan meer bessen. Deze bijzonder makkelijk te plaatsen struik, vergt ook weinig onderhoud.

Hoe kan ik de Aucuba japonica snoeien?

Snoeien kan en mag het hele jaar door, je kunt hem zelfs in een vorm snoeien. Een broodboom snoeien? Neem ook eens een kijkje bij onze uitgebreide snoeiartikelen.

Word je graag op de hoogte gehouden van het aller nieuwste tuinnieuws? Regelmatig worden er leuke artikelen geplaatst op het tuinblog, boordevol inspiratie voor je tuin.

gyt5rim8284s_w2400.jpg

Kenmerken: