Broodboom (Variegata)

De broodboom Aucuba japonica ‘Variegata’ is de meest gekweekte broodboom. De groene bladeren hebben gele vlekken en stippen.

Eigenschappen van de Aucuba japonica

Aucuba of broodboom was vroeger een populaire kamerplant. Dat geeft al een beetje aan dat hij bij ons niet helemaal honderd procent winterhard is. Als een strenge winter hem te pakken krijgt, worden de bladeren en stelen zwart. De Aucuba japonica is wel goed bestand tegen vervuilde lucht en wordt daarom veel in tuinen in grote steden geplaatst. Hij verdraagt zowel zon als schaduw goed en hij stelt eigenlijk geen eisen aan de grond. De sierwaarde zit in het meestal glanzende, bonte blad dat de gehele winter aanblijft. Ook mooi zijn de bessen die in de herfst tot de lente verschijnen bij oudere exemplaren. Zij komen alleen voor bij de vrouwelijke planten als er een mannelijk exemplaar in de buurt staat.

Is de Aucuba japonica winterhard?

Aucuba japonica is de enige bij ons gebruikte soort in de tuin omdat deze Japanse soort hier het best winterhard is.

Hoe kan ik de Aucuba japonica verzorgen?

Aucuba japonica is een makkelijke plant die nauwelijks eisen stelt en onderhoud vergt. Snoeien is in principe niet nodig, maar mag, indien gewenst, het hele jaar door. De Aucuba japonica heeft een voorkeur voor een beschaduwde plaats met voedingsrijke vochtige grond. In de schaduw wordt het blad mooier en ontstaan meer bessen. Deze bijzonder makkelijk te plaatsen struik, vergt ook weinig onderhoud.

Hoe kan ik de Aucuba japonica snoeien?

De Aucuba japonica snoeien kan en mag het hele jaar door, je kunt hem zelfs in een vorm snoeien. Meer over snoeien lees je op onze site.

3ii5drf8ph79_w2400.jpg

Kenmerken: