Bottelroos (Dagmar Hastrup)

De bottelroos Rosa ‘Dagmar Hastrup’ is een sterke roos die nog geen meter hoog wordt. Hij wordt vaak toegepast als bodembedekker, die onkruid weinig kans geeft. Daarom is hij ook populair in openbaar groen.

Wat zijn eigenschappen van de bottelroos Rosa ‘Dagmar Hastrup’?

‘Dagmar Hastrup’ is een kweekvorm van de Japanse bottelroos die al meer dan honderd jaar geleden is gewonnen. Het is een populaire roos vanwege zijn heerlijk geurende bloemen in de zomer en prachtige bottels in het najaar. Van deze bottels wordt de roosvicee gemaakt. De bloemen van ‘Dagmar Hastrup’ zijn roodpaars met opvallende gele meeldraden. Ze geuren licht. Deze roos bloeit lang, van juni tot september. Na de bloei ontstaan grote oranjerode bottels. Op dat moment begint ook het blad te verkleuren naar een mooie goudgele herfstkleur.

De geschiedenis van rozen

Rozen gelden als een van de belangrijkste en oudste groepen tuinplanten. Zij worden reeds duizenden jaren gekweekt. Door de lange geschiedenis kreeg de roos een bijzondere symbolische waarde, maar het meest als symbool voor de liefde. Dat is ontstaan tijdens de Griekse oudheid toen de roos werd geassocieerd met de godin van de liefde, Aphrodite.

Kan ik bottelroos in mijn tuin kweken?

Het kweken van rozen lijkt wat omgeven met een geheimzinnige exclusiviteit en deskundigheid, maar in de tuin zijn het beslist mooie en veelzijdige, eenvoudig te onderhouden planten. Ze geven veel sfeer en kleur aan de tuin. Veel rozen geuren verrukkelijk (soms ook het blad), sommige worden gekweekt vanwege hun mooie rozenbottels vol vitamine C, andere als stekelige haagplanten of klimmers. In de loop der geschiedenis waren tientallen groepen ontstaan, een warboel waar bijna niemand meer mee uit de voeten kon.

Hoe moet ik de bottelroos verzorgen?

Rozen hebben een zonnige standplaats nodig. Rozen kun je flink bemesten. Geef ze voor het seizoen, ergens tussen oktober en maart organische mest. Na de eerste bloei kun je nog een keer bijmesten met anorganische mest. Deze kunstmest werkt namelijk sneller. Gebruik in beide gevallen speciale rozenmest.

Moet ik de bottelroos snoeien?

Deze bottelroos wordt in het vroege voorjaar gesnoeid. Verwijder een kwart van de takken. Neem de dode, zieke of oudste takken. Of snoei de hele struik terug tot op kniehoogte. Verwijder bij deze roos niet de uitgebloeide bloemen, want dan verwijder je tevens de toekomstige rozenbottels.

mu45jk28l1o2_w2400.jpg

Kenmerken: