Bossalie (Ostfriesland)

Hoe hoog wordt de Salvia nemorosa ‘Ostfriesland’

De bossalie Salvia nemorosa ‘Ostfriesland’ is een cultivar die gekweekt is door de Duitse kweker Ernst Pagels. Deze wordt 50 cm en bloeit met donker paarsblauwe bloemen.

Eigenschappen van de Salvia nemorosa

Salvia’s zijn vaak nogal opvallend. Naast de tuinsalie, die meestal wel in de kruidentuin staat, zijn er nog honderden soorten met allemaal sterke eigenschappen. Zij zijn mooi, bijna altijd sterk en ze stellen weinig eisen. Het mooie zit hem in de bloemen die in lente of zomer bloeien. Na de bloei blijven de vaak paarse schutbladeren tot de herfst aan de plant. Dat geldt ook voor de Salvia nemorosa ‘Ostfriesland’. Daardoor is de sierwaarde extra groot. Ook het blad is mooi, meestal met een grijze beharing. Ook dit blijft lang aan de plant, in zachte winters tot bijna in het voorjaar. De sterkte houdt in dat deze planten stevig staan en niet windgevoelig zijn. Sommige soorten zijn niet helemaal winterhard. Geef ze altijd een plaats in de zon. Voor de rest groeit deze plant overal.

Salvia nemorosa ‘Ostfriesland’ gebruiken als borderplant

Alle Salvia’s hebben een bijzonderheid: als een van de weinige planten hebben ze vierkante stengels,  een vorm die niet veel voorkomt in de natuur. De bossalie of Salvia nemorosa (nemus is bos, amorosa is minnend) staat al jaren in de top-10 van de meest gebruikte borderplanten. Het is de sterkste saliesoort, die goed winterhard is en in veel tinten blauw tot violet verkrijgbaar is.

Hoe kan ik de Salvia nemorosa ‘Ostfriesland’ verzorgen?

Salvia nemorosa ‘Ostfriesland’ doen het overal zolang de grond maar niet te nat is. Op kalkhoudende grond staan ze het best. Strooi daarom elk voorjaar wat kalk bij deze soorten.

uqa5mwl8vppa_w2400.jpg

Kenmerken: