Blauwe hulst (Meseal)

Wanneer kan ik de Blue Bunny snoeien?

Ilex meserveae ‘Meseal’ zoals deze blauwe hulst voluit heet, ook bekend onder de naam ‘Blue Bunny’, is uit Amerika afkomstig, heel hard en één van de sterkste. Het is een populaire plant, die je mooi in vorm kunt snoeien. Doe dat laat in het voorjaar.

Is de Blue Bunny winterhard?

Blue Bunny omvat een groep sterke, groenblijvende, compacte heesters. De Nederlandse naam zegt het al: blauwe hulst is uniek om zijn blauwachtig groene bladeren en twijgen. De intensiteit van de bladkleur wisselt per cultivar. Vrouwelijke planten hebben een rijke bessendracht. Ze zijn merendeels van Amerikaanse origine. Ook de Blue Bunny hulsten zijn zeer winterhard, maar groeien het beste in gebieden met strenge winters en hete zomers.

De bloemen van de Meseal

Bij hulst, waaronder de  ‘Blue Bunny’ denken we bijna automatisch aan kerst. De karakteristieke groene blaadjes met rode besjes, die inmiddels ook al in chocolavorm te verkrijgen zijn. De bessen van de ‘Blue Bunny’ zijn niet alleen decoratief rood, maar hebben kleuren die variëren van rood tot geel en zwart. De meeste soorten bloeien vrij onopvallend met witte bloemen. De wintergroene hulstsoorten met hun mooie bessen en glanzend groen blad zorgen in de winter voor leven in de tuin. Ze hebben vanwege dit wintergroene uiterlijk altijd een grote rol gespeeld in de oude mythologie, net als klimop, taxus, dennen en sparren. En heeft altijd met leven en overleven te maken.

Hoe kan ik de Blue Bunny verzorgen?

De ‘Blue Bunny’ houdt van goed doorlatende grond en groeit zowel in zon als schaduw goed. Hij houdt wel van een enigszins beschutte plaats, want van veel wind kan het blad lelijk worden. Als de plant eenmaal ergens staat, moet hij zo min mogelijk worden verplaatst. Je kunt ieder voorjaar een goede basisbemesting geven. Zorg dat de wortels koel blijven, door onder de planten te mulchen.

Vind je het leuk om meer tuinnieuws te lezen? Regelmatig worden er leuke artikelen geplaatst op het tuinblog, boordevol inspiratie voor je tuin.

t5v5gj087fuk_w2400.jpg

Kenmerken: