Bergthee (Dart’s Red Giant)

Gaultheria procumbens als bodembedekker

De bergthee Gaultheria procumbens ‘Dart’s Red Giant’ heeft grotere bessen dan de soort. Voor de bloemen hoef je deze plant niet in de tuin te zetten. Ze zijn wit en erg klein, maar van dichtbij is de urnvorm wel mooi. Dit is alleen te bewonderen als je op de knieën er voor gaat zitten. De belangrijkste reden om de bergthee in de tuin te planten, is dat hij een fantastische bodembedekker is. Hij vormt een goede mat en zijn bladeren verkleuren schitterend van groen naar paars. Als je over het blad wrijft, komt er een opvallende geur vrij: het ruikt naar het middel Midalgan dat tegen spierpijn helpt. Of naar ouderwets snoepgoed omdat olie uit het blad vroeger werd gebruikt als smaakmaker.

Wat zijn voordelen van de bergthee Gaultheria procumbens?

De naam bergthee duidt erop dat er van de bladeren ook thee kan worden getrokken. Dat gebeurt door inheemse volkeren in Noord-Amerika die rond de oorspronkelijke vindplaatsen van de bergthee wonen. Een laatste voordeel van de bergthee zijn de opvallende bessen. Het zijn de mooiste bessen van alle bodembedekkers. Ze zijn rond en meestal rood. Een lekkernij voor vogels, maar er schijnt ook wel eens jam van gemaakt te worden. De bergthee wordt in ons land niet alleen in de tuin geplant. Hij wordt ook verkocht als kamerplant, wordt veel gebruikt in plantenarrangementen in het najaar en geeft kleur in de winter aan de tuintafel.

Gaultheria procumbens algemeen onderhoud

Bergthee is als familielid van de heide gesteld op zure grond. Daar dient al rekening mee te zijn gehouden met het planten van de bergthee. Als je bemest kun je het beste tuinturf toevoegen, maar vanwege de dichte structuur van deze bodembedekker krijg je het er niet makkelijk tussen gestrooid. Om de twee tot drie jaar knip je in het voorjaar de bergthee goed terug. Je krijgt dan weer fris nieuw blad terug.

Vind je het leuk om meer tuinnieuws te lezen? Regelmatig worden er leuke artikelen geplaatst op het tuinblog, boordevol inspiratie voor je tuin.

t87557287h5s_w2400.jpg

Kenmerken: