Bergesdoorn (Prinz Handjery)

De esdoorn Acer pseudoplatanus ‘Prinz Handjery’ is een opvallende voorjaarsbergesdoorn met bladeren die uitlopen van violetpaars naar zalmgeel.

Soorten esdoorn

De esdoorn (Acer) komt in tientallen soorten op het hele noordelijk halfrond voor. In de meeste gevallen zijn het prachtige bomen met mooi blad en vaak een interessante of kleurrijke schorstekening. In Canada is het blad van één soort esdoorn zelfs hét symbool in de nationale vlag. Dit rode ‘maple leaf’ is de herfstkleur van een soort die de ‘Indian Summer’ in Noord-Amerika extra kleur geeft. De hars van een soort esdoorn geeft de grondstof voor de productie van kauwgom. De Amsterdamse kauwgomfabriek Maple Leaf verwijst met de naam nog hiernaar. Kinderen zijn gek op esdoorns vanwege de gevleugelde zaden die als helikopters door de lucht zweven.

Wat voor een bladeren heeft de bergesdoorn Acer pseudoplatanus ‘Prinz Handjery’?

De esdoorn komt van oorsprong uit het zuiden en het midden van Europa, maar werd al sinds de 13de eeuw ook in Nederland aangeplant. Het is prachtig om te zien hoe de bladeren in het voorjaar als ze ontluiken, roodoranje gekleurd zijn, in de zomer matgroen met een blauwgroene onderkant en in de herfst heldergeel.

Wanneer bloeit de bergesdoorn Acer pseudoplatanus ‘Prinz Handjery’?

In mei-juni verschijnen de honingrijke bloemen aan de esdoorn, hangend in geelgroene, lange trossen. De vruchten bestaan uit twee ovale nootjes die bitter smaken en ze hebben ieder een tot 3 cm lang vleugeltje, waar kinderen zo graag mee spelen. Leuk om te weten is dat het hout van deze esdoorn gebruikt wordt voor het maken van onder meer meubels, violen, dansvloeren en gymnastiektoestellen. ‘Prinz Handjery’ is een opvallende voorjaarsesdoorn met bladeren die uitlopen van violetpaars naar zalmgeel.

Hoe moet ik de bergesdoorn verzorgen?

De meeste esdoorns houden van vochthoudende, goed doorlatende grond. De grond mag licht zuur tot kalkhoudend zijn. Een standplaats in de luwte heeft de voorkeur. Uitdrogende wind kan bladverdorring veroorzaken. De Acer pseudoplatanus groeit het beste op een kalkrijke, diepe, humushoudende zandleemgrond. Hij wil graag een vochtige bodem, maar die moet wel goed doorlatend zijn omdat hij niet bestand is tegen overstromingen en stilstaand water. In zijn jeugd is de esdoorn wel gevoelig voor voorjaarsvorsten en zonnebrand.

Hoe moet ik de bergesdoorn snoeien?

Esdoorn snoeien? Neem eens een kijkje tussen onze snoeiartikelen.

4k35bws8mi6z_w2400.jpg

Kenmerken: