Bergclematis (Freda)

Soorten bergclematis

De Clematis montana ‘Freda’, bergclematis is een licht rood-roze clematis en behoort tot een van de bekendere vormen.
Clematissen waren al geliefd in de oudheid, denken wij. De Grieken noemden namelijk allerlei soorten klimplanten clematis, wat ‘rankend’ betekent en slaat op het klimvermogen. Bij ons komt ook één soort clematis in de natuur voor met de naam Clematis vitalba. Deze zogenaamde wilde bosranken van de Clematis montana ‘Freda’ woekeren echter behoorlijk. De meest bekende heeft onooglijke witte bloempjes die ook nog onaangenaam ruiken. Er zijn veel interessantere soorten en grote groepen kweekvormen met grote of kleine bloemen, soms met (daarna) prachtig vruchtpluis. Enkele zijn zelfs wintergroen.

Kenmerken van de Clematis montana ‘Freda’

De bergclematis, waaronder Clematis montana ‘Freda’ is afkomstig uit de Himalaya en is een van de sterkst klimmende en vroegst bloeiende clematissen. Hij bereikt in twee jaar een lengte van wel acht meter. Deze Clematis montana ‘Freda’ valt vooral op wanneer hij in bloei staat. Hierbij kan de gehele plant bedekt zijn met bloemen in de kleuren wit of roze. Door zijn verschijning is de Clematis montana ‘Freda’ zeer geschikt in de natuurlijke tuin en om in korte tijd een gevel of pergola te begroeien.

Hoe onderhoud ik de Clematis montana ‘Freda’?

Alle clematissen, waaronder de Clematis montana ‘Freda’ groeien graag met ‘de kop’ in de volle zon, maar als bosrandplanten verdragen ze lichte schaduw ook heel goed. De wortels moéten zelfs beschaduwd zijn. Dus zorg dat er altijd iets voor de voet van de plant staat of groeit dat schaduw en koelte geeft. Bind de Clematis montana ‘Freda tijdens het groeiseizoen goed op. U hoeft eigenlijk alleen te snoeien als er een wirwar van stengels is ontstaan. De bergclematis bloeit op hout van het vorige groeiseizoen. Daarom snoeit u deze klimplant pas na de bloei, dus in juni. Hierbij haalt u de stukken weg die te groot worden of dood zijn gegaan. Wanneer de plant van onderen erg kaal is geworden of is opgebouwd uit een wirwar van veel dode takken kunt u de plant afknippen tot een meter boven de grond. U doet dit in maart, maar de plant komt in het aansluitende seizoen maar tot een beperkte bloei.

Wat voor grond heeft de montana ‘Freda’ nodig?

Clematissen hebben humusrijke en goed doorlatende grond nodig. Ze worden diep geplant om beschermd te zijn tegen de vervelende verwelkingziekte die de bovengrondse stengels kan aantasten. Onder de grond blijft de plant gezond. Vandaar dat diepe planten: hij kan altijd weer gezond uitlopen.

g5m5nms8chqe_w2400.jpg

Kenmerken: