Bergamotplant (Croftway Pink)

Waar wordt de Monarda voor gebruikt?

De bergamotplant Monarda ‘Croftway Pink’ heeft zachtroze bloemen en wordt ruim 1 meter hoog. De naam bergamot komt van de Italiaanse stad Bergamo, waar de olie van deze plant voor de eerste maal verkocht werd. Deze olie wordt gebruikt voor het maken van parfum maar ook bij de bereiding van allerlei likeuren. De bladeren van de Monarda worden ook gebruikt om er thee van te maken. Deze thee verlaagt koorts, verbetert de spijsvertering en is slijmoplossend. In de aromatherapie wordt bergamotolie gebruikt tegen depressies en om infecties tegen te gaan.

Trekt de Monarda veel insecten?

De Monarda valt in de tuin op vanwege de eigenaardig gevormde in kransen staande bloemen. Vrij speciaal daaraan is dat er vanuit het midden van zo’n bloemenkrans een stengeltje omhoog kan schieten waarop een kleinere krans met bloemen zal verschijnen. De sterk geurende bloemen van de Monarda ‘Croftway Pink’ trekken veel insecten aan zoals vlinders, bijen en vliegen. Ben je gek op vlinders? Lees dan ook eens het artikel over vlinders lokken.

De bergamotplant combineren

Monarda-cultivars zijn een kruisingsproduct van vooral Monarda didyma en Monarda fistulosa (beide Noord-Amerika). Het zijn prachtige borderplanten, die goed samen gaan met Campanula lactiflora, Astilbe (vooral witte) en Veronica longifolia.
Monarda is een vaste plant met kruisgewijs tegenoverstaande, ovale tot langwerpige bladeren. De bladranden zijn veelal iets gezaagd. De planten groeien rechtop en zijn stevig. De lipbloemen zijn in schijnkransen rond de stengels geplaatst. De schutbladeren zijn veelal opvallend gekleurd.

Hoe onderhoud ik de Monarda?

De Monarda heet een droge, zanderige, goed doorlatende grond nodig en staat in de volle zon. Onder (te) natte omstandigheden in de winter vallen er soms veel planten weg. Lees ook eens het artikel over planten beschermen tegen vorst. Scheuren is goed mogelijk.

Meeldauwziekte

Helaas zijn de meeste Monarda’s gevoelig voor meeldauwziekte. Tot op heden is er nog maar slechts één cultivar die meeldauwresistent is en dat is de rode Monarda ‘Gardenview Scarlet’. Bij al de andere soorten kun je het beste preventief spuiten als je je planten vrij wil houden van meeldauw.

b125lxk8h7sx_w2400.jpg

Kenmerken: