Baardiris

Wat voor bloemen krijgt de Baardiris?

De plant baardiris, Iris germanica, staat bekend om zijn prachtige, grote bloemen. De ‘baard’ verwijst naar de beharing die in het hart van de bloem op het onderste bloemblad te vinden is. De groene tot grijsgroene bladeren van de Iris germanica groeien uit een dikke, knolvormige wortelstok. De fraaie en indrukwekkende bloemen staan op lange stengels. Door de grootte van de bloemen kunnen deze stengels overhangen. Helaas blijven de fraaie bloemen van de baardiris Iris germanica maar kort goed, maar je zult gedurende die tijd zeker genieten mede door de mooie bouw van de bloem. Het is een zeer sterke plant.

Welke kleur bloemen krijgt de Iris germanica?

Neem eens alle irissen samen in gedachte en er ontstaat een palet aan kleuren, een regenboog. Dat is precies wat de naam ‘iris’ betekent. De bron hiervan ligt in de Griekse mythologie. Het was de gevleugelde Iris die de goede en slechte boodschappen van de goden naar de mensen bracht. Als door een prisma straalden haar tijdingen naar de aarde, tot in de diepten van de zee. Haar woonplaats was de brug van de regenboog. In onze plantenindex kun je nog veel meer soorten vinden.

Welke soorten Iris zijn er?

Inmiddels kennen we ongeveer 200 irissoorten. De prachtige bloemen hebben allemaal dezelfde karakteristieke vorm. Er zijn altijd zes bloemblaadjes, waarvan er drie overeind staan. Dat noemen we de standaard. Daarnaast zijn er drie horizontale of hangende bloemblaadjes, die we de lip noemen. Daarom behoren de irissen tot de familie van de lipbloemigen. Naast de oorspronkelijk blauwpaarse kleur, zijn er irissen in talloze andere kleuren. Irissen zijn ook populaire snijbloemen. Plant ze daarom om een eigen pluktuin te maken.

Welke bodem is geschikt voor de Iris gemanica?

De optimale groeiomstandigheden voor irissen zijn heel verschillend. Sommige groeien bijna in het water, zoals de gele lis, andere houden van droge grond. Echter, alle soorten houden van een plek in de zon. De Iris Germanica houd van lichtzure tot kalkhoudende grond. Zorg dat de grond niet te nat is.

52050c38u5cz_w2400.jpg

Kenmerken: