Aster (Napsbury)

De Aster tongolensis ‘Napsbury’ heeft violetkleurige lintbloempjes en een oranjegele schijf. Zijn bloem is relatief groot en de hoogte blijft zo’n 40 centimeter.

Welke soorten asters zijn er?

De Aster tongolensis ‘Napsbury’ staan altijd vrolijk in de tuin waar ze veel vlinders en hommels trekken. Er bestaan wel 600 soorten asters met grote onderlinge verschillen. Er is een grote diversiteit aan kleuren, hoewel geel zeldzaam voorkomt. De groeihoogte varieert van 25 centimeter tot wel twee meter en de bloeitijden lopen van mei tot oktober. Er is een onderverdeling die gebaseerd is op de bloeitijd van de Aster tongolensis. We kennen daarmee voorjaars-, zomer- en herfstasters.

Wat voor bloem heeft Aster tongolensis ‘Napsbury’?

De Aster tongolensis ‘Napsbury’ is te beschouwen als de Chinese variant van de alpenaster, maar een klein beetje hoger en wat grover. Het is een vroeg bloeiende soort (mei-juni), dus een voorjaarsaster. De aster bloemen bestaan uit twee delen. Lichtblauwe tot lila lintbloemen om een oranjegele schijf van buisbloemen. De bloei van deze Aster ‘Napsbury’  is soms zo rijk dat de hele plant bedekt is met bloemen. Met een hoogte van een halve meter is deze aster een middelmaatje. In de border combineert hij goed met bijvoorbeeld Geranium phaeum, Astrantia major en Euphorbia polychroma.

Waar kan ik Aster tongolensis ‘Napsbury’ planten?

Het overgrote deel van de soorten Aster tongolensis  groeit uitstekend in normale tuingrond. Een zonnige standplaats heeft de voorkeur maar iets schaduw wordt getolereerd. Ze verdragen ook wel enige droogte. Hoge asters kun je het best wat steun geven omdat ze anders omvallen bij harde wind of regen.

Hoe kan ik Aster tongolensis ‘Napsbury’ verzorgen?

Als de bloemen van de tongolensis ‘Napsbury’ wegblijven, dan kun je de wortels delen en de houtachtig geworden delen verplanten. Deze aster staat het best in goed ontwaterende kalkrijke grond en zon is een must. De planten verouderen snel en moeten daarom regelmatig worden gedeeld om ze in goede conditie te houden. Neem om de 2 à 3 jaar de planten op, scheur ze en plant ze opnieuw uit. Doe dit direct na de bloei. In het voorjaar kun je alle delen die niet meer mooi zijn verwijderen.

 

ydc5wsd8m75n_w2400.jpg

Kenmerken: