Aster (Nanus)

Aster sedifolius ‘Nanus’ zorgt met zijn spitse lilablauwe bloemblaadjes en gele hartje nog voor een vrolijke kleur als de herfst al is begonnen in de tuin.

Wat zijn asters?

Asters staan altijd vrolijk: in de tuin waar ze veel vlinders en hommels trekken of binnen op de vaas. Er bestaan wel 600 soorten asters met grote onderlinge verschillen. Er is een grote diversiteit aan kleuren, hoewel geel zeldzaam voorkomt. De groeihoogte van de Aster sedifolius varieert van 25 centimeter tot wel twee meter en de bloeitijden lopen van mei tot oktober. Er is een onderverdeling die gebaseerd is op de bloeitijd. We kennen daarmee voorjaars-, zomer- en herfstasters.

Wat voor plant is Aster sedifolius?

De Aster sedifolius is een topper onder de asters die maar in weinig tuinen voorkomt. Het is een erg sterke plant die geen steun nodig heeft, geen last van meeldauw heeft en ook niet weg loopt zoals de meeste asters. De gewone soort van ruim een halve meter hoog zien we zelden. Aster sedifolius ‘Nanus’ wordt slechts 30 cm hoog. Ze combineert mooi met ondermeer Astilbe chinensis ‘Pumila’ en verschillende soorten Sedum.

Waar kan ik Aster sedifolius ‘Nanus’ planten?

Het overgrote deel van de soorten groeit uitstekend in normale tuingrond. Een zonnige standplaats heeft de voorkeur maar iets schaduw wordt getolereerd. Ze verdragen ook wel enige droogte.

Is Aster sedifolius ‘Nanus’ winterhard?

Hoge asters kun je het best wat steun geven omdat ze anders omvallen bij harde wind of regen. Bescherm ook je planten tegen vorst in de winter.

Wat doe ik als mijn aster niet bloeit?

Als de bloemen wegblijven, dan kun je de wortels delen en de houtachtig geworden delen verplanten. Snij planten in het najaar niet af, maar doe dit in het voorjaar. Zo kort mogelijk. Dit verlengt de levensduur. Meer over snoeien lees je bij de snoeiartikelen. De planten verouderen snel en moeten daarom regelmatig worden gedeeld om ze in goede conditie te houden. Neem om de 3 à 4 jaar de planten op, scheur ze en plant ze opnieuw uit. Doe dit in het voorjaar.

1285vla8ew2u_w2400.jpg

Kenmerken: