Aster (Horizontalis)

De Aster lateriflorus ‘Horizontalis’ heeft donker gekleurd blad en wit met roodbruin gekleurde bloemhoofdjes.

Hoe hoog wordt Aster lateriflorus?

De lateriflorus ‘Horizontalis’ staan altijd vrolijk: in de tuin waar ze veel vlinders en hommels trekken of binnen op de vaas. Er bestaan wel 600 soorten asters met grote onderlinge verschillen. Er is een grote diversiteit aan kleuren, hoewel geel zeldzaam voorkomt. De groeihoogte van de lateriflorus varieert van 25 centimeter tot wel twee meter en de bloeitijden lopen van mei tot oktober.

Wanneer bloeit Aster lateriflorus ‘Horizontalis’?

Er is een onderverdeling die gebaseerd is op de bloeitijd. We kennen daarmee voorjaars-, zomer- en herfst lateriflorus. De Aster lateriflorus ‘Horizontalis’ is de mooiste aster buiten de bloeiperiode. Dit komt door zijn donkere blad en mooie vorm van de plant. Door de sterke horizontale vertakking heeft deze plant wijd uitstaande scheuten, waardoor hij meer op een struik lijkt. Hij wordt een meter hoog en valt niet om zoals sommige andere astersoorten. De bloemen van de lateriflorus ‘Horizontalis’ zijn wit en roodpaars van kleur. Ze zijn massaal aanwezig in het najaar van september tot oktober. Deze soort heeft geen last van meeldauw.

Waar kan ik Aster lateriflorus ‘Horizontalis’ planten?

Het overgrote deel van de aster-soorten groeit uitstekend in normale tuingrond. Een zonnige standplaats heeft de voorkeur voor de lateriflorus maar iets schaduw wordt getolereerd. Ze verdragen ook wel enige droogte. Hoge asters kun je het best wat steun geven omdat ze anders omvallen bij harde wind of regen. Lees eens het artikel over planten beschermen tegen vorst.

Hoe kan ik Aster lateriflorus delen?

Als de bloemen wegblijven, dan kun je de wortels delen en de houtachtig geworden delen verplanten. De Aster lateriflorus is sterk genoeg om zonder steun door het leven te gaan. Wacht tot het voorjaar om hem terug te knippen. Deze aster heeft een mooi wintersilhouet.

ric5y8m8rgul_w2400.jpg

Kenmerken: