Appel (Present van Engeland)

Wat voor een soort appel is de Malus domestica ‘Present van Engeland’?

Hoewel de naam van de appelboom Malus domestica ‘Present van Engeland’ iets anders lijkt te zeggen, is dit oude ras nergens anders bekend dan in Nederland. Vanwege zijn buitengewoon lastige groei-eigenschappen, wordt deze appelboom maar weinig geplant. Ook is deze boom ziektegevoelig. De appel echter is volgens de kenners een van de fijnste. Het is een goede handappel met een zacht aroma. De appels zijn midden oktober plukrijp, vanaf november tot het einde van de winter consumptierijp. De takken van deze appelboom hangen en zijn erg taai, zodat ze niet breken.

Geschiedenis van de Malus domestica

Het geslacht Malus kan grofweg ingedeeld worden in twee typen appels: sierappels en consumptieappels. De sierappels worden gekweekt vanwege hun mooie kleur. Ze zijn minder lekker dan de consumptieappels. Over de hele wereld zijn duizenden appelrassen voor consumptie bekend. Ze stammen af van de nog altijd in de Kaukasus aanwezige Malus sieversii. Tijdens de handel langs de zijderoute zijn de appels verspreid naar het Romeinse Rijk alwaar de teelt van appels zich ontwikkelde. Van hieruit is de appelteelt over Europa verspreid geraakt. Omdat de appel al lang tot het dagelijks eten wordt gerekend, zijn er ook veel verhalen over. Van sprookjes zoals Sneeuwwitje tot de Griekse mythologie waarin de twistappel met de tekst ‘aan de mooiste’ tweespalt onder de godinnen veroorzaakt. Het aardige van appelbomen is dat ze voor vruchten in het najaar maar ook voor mooie bloesem in het voorjaar en een prima bladerdek in de zomer zorgen. Voor goede vruchtvorming, zowel in aantal als grootte, hebben bijna alle appelrassen kruisbestuiving nodig. Dat betekent dat minimaal twee appelrassen elkaar moeten bestuiven.

Hoe onderhoud ik een Appelboom?

Na het planten duurt het meestal drie jaar voor de boom vrucht draagt. Om vorming ervan te stimuleren, dient de groei geremd te worden. Dit doe je door snoei, takken buigen en vruchtdunning. Snoeien van appelbomen is complex, waardoor veel mensen bang worden om te knippen. Kom je er niet uit, vraag dan een vakman, bijvoorbeeld een hovenier of volg een snoeicursus. Snoei twee keer per jaar. Eerst in de winter. Je verwijdert alle zieke, dode en verkeerd geplaatste takken. Zaag de takken glad af. Laat geen stompen zitten. Alle gesteltakken (die het ‘skelet’ vormen van de boom) worden met een derde ingekort. Herhaal snoei in de zomer. Je snoeit de sterk verticaal groeiende scheuten zo dicht mogelijk bij de stam af. Verder worden de eenjarige scheuten teruggesnoeid tot vijf ogen. Kortere eenjarige takken gewoon laten zitten. Rem de groei verder door takken horizontaal te buigen. Verbind daarvoor touwen tussen de uiteinden van de takken en de stam. Kijk uit dat takken niet te diep doorbuigen. Als ze naar beneden hangen, groeien ze niet meer. Ook vruchtdunning vanaf juni is aan te bevelen. Verwijder alle achterblijvende vruchten en probeer maximaal een tot twee vruchten per bloemtros over te houden. Meer over planten- en  tuinonderhoud lees je op de site.

Ook vruchtdunning vanaf juni is aan te bevelen. Verwijder alle achterblijvende vruchten en probeer maximaal een tot twee vruchten per bloemtros over te houden. De ogen op de twijgen lopen niet altijd uit. Helaas groeien lager geplaatste ogen wel uit in een onaangename richting. Je moet de tak iedere winter snoeien, totdat hij in de gewenste richting is gegroeid. Vraag eventueel een hovenier om advies.

iyh5rfl8uoct_w2400.jpg

Kenmerken: