Andoorn

Wat voor een bloemen heeft de andoorn Stachys grandiflora ‘Superba’?

De andoorn Stachys grandiflora ‘Superba’ is in alle delen wat grover en de bloemen zijn meer roze. Het heeft een sterk generfd blad dat voornamelijk groen is.

Andoorn Stachys als geneesmiddel

Het geslacht Stachys (andoorn) heeft veel soorten die zowel in de tuin als in de geneeskunde worden gebruikt. Zelfs de oude Egyptenaren maakten al gebruik van de gewone soort, omdat het kon worden ingezet tegen allerlei kwaaltjes. Zo werd het blad gebruikt om wonden te verschonen en de gedroogde bladeren om de neus en het hoofd verlichting te geven bij verkoudheid.

Wanneer bloeit de andoorn Stachys grandiflora?

De grote kracht van deze plant is de lange bloeiperiode. De andoorn Stachys grandiflora bloeit in de periode juli-oktober en komt uit de Kaukasus, Zuidwest-Azië. Het is een uitstekende borderplant die veel meer aandacht verdient. Een bekendere plant uit het geslacht Stachys is de ezelsoor Stachys byzantina. De ovale bladeren zijn zacht, grijs en zwaar behaard. De overeenkomst met een ezelsoor is treffend. Naast de bladeren is vrijwel alles aan deze plant grijs

Hoe hoog wordt de andoorn?

Opgaande, behaarde vaste plant, die tot 75 cm hoog wordt. De eironde bladeren (5 à 10 cm) zijn grof gekarteld en langgesteeld. De lilaroze lipbloemen (3 à 4 cm lang) staan dicht bij elkaar in schijnkransen. De schutbladeren zijn rond.

Wat voor een grond heeft de andoorn nodig?

Normale tuingrond en een zonnige standplaats. De andoorn kan jaren vast blijven staan.

 

jvd5ytz8tg6k_w2400.jpg

Kenmerken: