Amerikaanse sering (Marie Simon)

De Amerikaanse sering Ceanothus pallidus ‘Marie Simon’ kenmerkt zich door de roze tot licht roodpaarse bloemkleur. Deze cultivar heeft een opgaande vorm, wordt hoger dan de overige in zijn soort en is ontzettend rijk bloeiend in de zomer.

Waar komt de naam ‘Ceanothus’ vandaan?

De naam Ceanothus bij de Amerikaanse sering is van Griekse oorsprong: keanothos betekent ‘mager’ of schriel plantje. Hoe Linnaeus dat ooit voor het geslacht van de Amerikaanse seringen heeft kunnen kiezen, is onbegrijpelijk. Het is een geslacht met 55 soorten die allemaal uit Noord-Amerika stammen, met name uit Californië.

Populaire hybriden

Het zijn voornamelijk kleine, bij ons niet al te winterharde struiken die echter erg mooi bloeien. Het meest zijn echter niet de soorten in trek, maar vooral de blauw, roze of lila bloeiende grote groep hybriden die inmiddels zowel in Europa als in de USA zijn ontwikkeld. Vooral Franse kwekers zijn daarmee bezig geweest en dat is aan de namen van de cultivars goed te merken.

Wat voor een grond heeft de Amerikaanse sering nodig?

Alle soorten Ceanothus en de hybriden houden van voedzame en goed doorlatende grond. Ze moeten zeer beschut kunnen groeien en zeker zonnig staan.

Hoe snoei ik de Amerikaanse sering?

In het voorjaar de Amerikaanse sering tot ongeveer de helft terugknippen. Het eenjarige hout geeft ook de meeste en grootste bloemen, daarom is snoeien ook zeker raadzaam. Bevroren takken kunnen dan ook verwijderd worden.

Hoe bescherm ik de Amerikaanse sering tegen de winter?

In strenge winters willen ze nog wel eens het loodje leggen, dus zorg voor goede winterbescherming bijvoorbeeld door tijdens vorst tijdelijk tuinvlies rond de planten aan te brengen.

18s5z158vf77_w2400.jpg

Kenmerken: