Alant (Inula magnifica)

Is de Inula magnifica een vaste plant?

De alant, Inula magnifica, komt uit de Kaukasus. Het is een mooie borderplant, die extra fraai uit de verf komt in combinatie met Macleaya en Helianthus salicifolius. Het is een tot 2 meter hoge vaste plant met iets paars gevlekte stengels. De gesteelde, grondstandige bladeren worden heel lang (tot 75 cm). Aan de bovenzijde zijn ze donkergroen en kaal, aan de onderzijde lichter van kleur en enigszins behaard. De bladeren aan de bloemstengels zijn veel kleiner. De bloemhoofdjes zijn geeloranje van kleur en tot 15 cm in doorsnede. De lintbloempjes zijn opvallend smal, het lijken wel draden.

Hoe hoog wordt de Alant?

De Inula is een sterke vaste plant, waarvan er meer dan honderd bekend zijn.  Ze variëren in hoogte van 25 cm tot wel 2 meter. De gele bloemhoofdjes staan alleen of in groepjes.

Waar komt de naam Inula vandaan?

Inula is een verbastering van de naam Helena. De plant zou ontsproten zijn uit de tranen van Helena van Troje, de vrouw van Menelaos. Paris schaakte de mooie vrouw en daarmee ontstond de Trojaanse oorlog. Alant wordt al eeuwen gekweekt als geneeskrachtig kruid. De olie die wordt gewonnen uit de wortels en wortelstokjes is een goed middel bij ademhalingsproblemen, maar wordt ook gebruikt in de cosmetische industrie en als zoetstof in toetjes en dranken.

Hoe onderhoud ik de Alant?

Alant kan ik elke normale tuingrond staan en is bestand tegen droogte. De planten stellen weinig eisen. Het liefst staan ze op een zonnige standplaats, maar ook in halfschaduw doen ze het wel. Droogte verdraagt de alant goed. Scheuren is mogelijk. Meer over snoeien vindt je bij de snoeiartikelen.

d7l5vcq89egz_w2400.jpg

Kenmerken: