Zonnepanelen plaatsen

Met zonnepanelen bespaar je geld, energie en ben je duurzaam bezig. Dat klink ideaal, maar de aanschaf van zonnepanelen is een hele investering. Maar is zonnepanelen plaatsen het geld waard en verdien je de investering ooit terug?

zonnepanelen plaatsen

Hoe werken ze?

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektrische energie. Hiervoor is geen felle zon nodig; op indirect zonlicht werken ze ook. ‘s Winters wordt er dus ook stroom gewonnen, alleen is het rendement minder. De gewonnen energie wordt via een omvormer naar de stopcontacten in huis of tuin geleid. Wanneer je nu gebruik maakt van elektrische apparatuur stopt de stroommeter en bespaar je dus op de jaarrekening. Het overschot aan stroom wordt teruggespeeld naar de energiemaatschappij, waardoor je teller terug zal draaien.

Zonnepanelen plaatsen

Een plat dak is de ideale plek om zonpanelen op te installeren. Zo kun je zelf de zonkant en de hellingshoek bepalen. Ga wel na of het dak het gewicht van de zonnepanelen kan dragen. Zonnepanelen leveren het meeste op wanneer ze op het zuiden zijn gericht, maar ook de zuidoost- en zuidwestkant zijn geschikt. De noordkant is geen optie.

Om hoge aanlegkosten te omzeilen kun je de zonnepanelen zelf aanleggen. Kies dan, bij een schuin dak, voor de panelen die je kunt vastklikken aan de dakpannen. Deze zonnepanelen kunnen ook bij huurwoningen worden toegepast.

Zonnepanelen subsidie

Vanaf juli 2012 kon je bij de aanschaf van zonnepanelen een subsidie van maximaal 650 euro aanvragen bij AgentschapNL, onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken. Deze subsidiepotis nu helaas leeg en de subsidieregeling zal waarschijnlijk geen vervolg krijgen. Bij veel provincies en gemeenten kun je nog wel subsidie aanvragen voor de aanschaf van zonnepanelen. Kijk op de website van je gemeente en provincie voor meer informatie.

Zonnepanelen terugverdiend

Hoe lang het duurt voor je de zonnepanelen hebt terugverdiend, hangt af van het aantal panelen dat je gebruikt, het vermogen daarvan, de levensduur, de aanschafwaarde en het aantal zonuren. Je kunt er vanuit gaan dat je de investering aan het einde van de levensduur van de panelen hebt terugverdient. Als de energieprijzen blijven stijgen, zul je er zelfs winst op maken. Maar de belangrijkste winst die je maakt is de winst voor het milieu.

Via Advies op Maat van Milieu Centraal kun je testen wat de zonnepanelen in jouw geval zullen opleveren.

Handige websites

Meer weten over zonnepanelen plaatsen? Kijk dan eens op een van de volgende websites:

Bron: Fotografie Wikimedia Commons

nog meer: tuinieren