Oh wat is hij wondermooi! Zo zoek je de mooiste kerstboom uit

beeld vtwonen Beeld

Hoewel de kunstboom in steeds meer woonkamers staat, is voor de meeste mensen een echte kerstboom nog altijd de grote favoriet. De dennengeur en naalden brengen een warm gevoel van nostalgie naar boven, net als het samen uitzoeken van de kerstboom. Hoe zorg je ervoor dat jij dit jaar de allermooiste boom uit die enorme berg pikt? Met deze tips ga je goed voorbereid op pad.

Lees verder onder de advertentie

Weet wat je zoekt

De perfecte vorm en grootte van een kerstboom is voor iedereen anders. Je hebt nu eenmaal rekening te houden met de ruimte en dan is er natuurlijk ook nog je persoonlijke smaak. Want waar de een van subtiel houdt, is voor de ander plafondhoog nog niet lang genoeg. Bepaal dus voordat je de kerstboom gaat uitzoeken welk formaat je zoekt, zodat je de rest van de bomen meteen kan wegstrepen. Wanneer je inderdaad voor ‘zo groot mogelijk’ gaat, meet dan eerst thuis op tot hoever je kan gaan. Ook in de breedte trouwens. Het is zonde als je de helft van de boom er weer af moet knippen.

Een verse kerstboom

Een kerstboom waarvan de naalden al bij aankoop uitvallen is niet vers, let hier goed op. Even flink schudden en je weet hoe de boom ervoor staat. Een verse kerstboom heeft verder glanzende, donkergroene naalden en de takken mogen niet hangen. Koop je een afgezaagde boom? Dan kan je de versheid checken door de onderkant van de stam te bekijken. Wanneer de boom net is afgezaagd, dan is het snijvlak nog wit en na verloop van tijd wordt dit geel. Ook als je veel hars aan de onderkant van de stam ziet, dan is het al even geleden dat de boom is afgezaagd.

Wil je zeker weten dat de boom verser dan vers is? Op veel plekken kun je zelf een boom uitzoeken en afzagen. Vaak zijn deze bomen nog goedkoper ook.

Lees verder onder de advertentie

Met of zonder kluit

Een kerstboom zonder kluit staat meestal maar twee weken mooi, daarna vallen de naalden al snel uit. Wanneer je de boom al ver voor Kerstmis in huis wilt hebben staan, kun je dus beter kiezen voor een exemplaar in een pot of in ieder geval met een kluit.

Laat een kerstboom na de aankoop altijd eerst even acclimatiseren en zet hem niet meteen in een warme huiskamer. Na een dag in de schuur of garage is hij er wel klaar voor. Zet de boom niet te dicht bij de verwarming. Geef een boom met kluit meteen een paar liter water met een scheutje Pokon en zorg dat de aarde steeds vochtig blijft. Van een afgezaagde kerstboom moet je eerst nog 5 centimeter afzagen, voordat je hem vastzet in een kerstboomstandaard met waterreservoir. De onderkant van de boom moet altijd onder water staan, check dit elke dag even.

Lees verder onder de advertentie

Een kerstboom met kluit kun je na de kerst uiteraard in de tuin planten. Bekijk deze tips voor het verzorgen en planten van je kerstboom, zodat je er zo lang mogelijk plezier van hebt.

Bron: Beeld: vtwonen 12-2020 | fotografie Dana van Leeuwen | styling Ilona Jongepier