Mosballen: de nieuwste trend

beeld vtwonen Beeld

In de etalage van Wildernis Amsterdam staan, hangen, liggen en kruipen allerlei bijzondere soorten kamerplanten. Na het populaire pannenkoekenplantje en de wortelloze Tillandsia stuitten we op iets wereldvreemds: mosballen. En ja, ze leven echt!

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Instagram-hit

Eigenaresse van Wildernis, Mila van der Wall: “De aaibare, fluffy ballen sluiten aan bij de terrariumtrend, alleen gaan we dit keer onder water. Het leuke is dat ze uit algen bestaan en echt leven en zelfs wat groeien. Heel langzaam overigens, dat wel.” Terrariums met waterplanten waren al langer bij Wildernis te vinden, maar tijdens het inkopen van gewone zuurstofplanten, stuitte Mila en haar collega’s op de mosballen, onder aquarianen ook wel Marimo´s genoemd: “Eigenlijk zijn ze bedoeld voor tussen de vissen, maar we besloten er een paar mee te nemen om uit te proberen. Toen we een foto op Instagram postten, explodeerde onze mailbox, iedereen wilde weten waar ze vandaan kwamen.”

Makkelijk in verzorging

Het verhaal achter de mosbal alleen al maakt hem intrigerend: ze worden opgevist uit rivieren in Japan en de VS, waar ze door toedoen van wrijving hun ronde vorm krijgen. Mila: “De algen komen van diep, dus het water in je vaas of terrarium moet ook goed koud zijn. In de zomer kan dat nog wel eens lastig worden, daarom is een schaduwplek voor je terrarium aan te raden. Verder moeten ze schoon water hebben, wat neerkomt op een keer per week het water verversen. Je kunt de bal schoonmaken door hem uit te knijpen onder de kraan. En door hem in je handen te modelleren wordt het weer een mooie, ronde bal. That’s it. Super makkelijk zijn ze, ik verwacht dan ook dat het zaadje voor een nieuwe trend geplant is.”

Bron foto’s: Wildernis Amsterdam

Lees verder onder de advertentie