Tomaten kweken

Tomaten zijn lekker en gezond én je kunt zelf tomaten kweken. Struiktomaten kun je goed in een pot kweken. Natuurlijk kun je ook zelf tomaten kweken door ze te zaaien.

Tomaten kweken

Tomaten

Tomaten heb je in vele kleuren en soorten. Je kunt verschillende tomaten kweken, want naast de klimtomaten bestaan er ook struiktomaten. Opvallend genoeg minder bekend, terwijl maar liefst 95% van alle tomatensoorten struiktomaten zijn. Met uitzondering van heel grote tomaten zijn struiktomaten er, net als klimtomaten, in alle soorten en maten, van kerstomaten en Italiaanse kruiptomaten tot vleestomaten. Je kunt zelf beide soorten tomaten kweken. En ook voor deze soorten geldt: de rode zijn het gezondst.

Wanneer tomaten kweken?

Later zaaien dan half mei kan, maar grote kans dat de oogstopbrengst dan kleiner is, want de vruchten krijgen minder tijd om te rijpen. Microtomaatjes vormen een uitzondering, omdat die heel snel vrucht zetten en geoogst kunnen worden kun je die nog begin juni zaaien. Over het algemeen kun je echter onderstaand schema aanhouden.

 • Zaaien: van eind maart/begin april tot half mei
 • Naar buiten: vanaf half mei / begin juni
 • Oogsten: augustus/september

Tomaten kweken

Struiktomaten kun je in de volle grond langs een eenvoudig hekwerk zetten. Help ze hier en daar wel een beetje door ze aan het hek vast te binden. Plant kleine struiktomaten 25 centimeter van elkaar, voor grotere tomaten geldt een afstand van vijftig centimeter.

Met onderstaande stappen kun je gemakkelijk zelf tomaten kweken.

 1. Strooi het zaad dun in gewone potgrond (bijvoorbeeld in een kweekbakje) en dek het af met een laagje potgrond van één centimeter. Maak de grond vochtig, dek het bakje af met doorzichtig plastic en zet het op een warme plaats. De planten kiemen het snelst bij een temperatuur van zo’n 20 °C.
 2. Zet het kweekbakje in het licht zodra de zaailingen de kop opsteken. Als ze de eerste blaadjes hebben gekregen, zijn ze groot genoeg om te worden verspeend.
 3. Zet de sterkste zaailingen elk in een pot met een doorsnee van zeven tot negen centimeter. Microtomaatjes kunnen in een pot met deze maat blijven staan, grote struiktomaten moeten later worden overgeplant. Zet ze in een bak, een kas of een tunnelkas.
 4. Zet de tomaten in de volle zon en bemest ze regelmatig met DCM Organische Meststof voor Tomaten.
 5. Houd tomaten weg uit de regen. Zet of hang ze op een beschutte plek of zet er een paraplu boven. Hoe beter tomaten tegen regen worden beschermd, des te beter ze zijn bestand tegen tomatenziektes.
 6. Als het tijd is om de tomaten te oogsten, draai je ze stuk voor stuk voorzichtig van hun steel.

Je kunt het zaaien ook overslaan en direct planten kopen, bemesten is dan belangrijk. In DCM Organische Meststof voor Tomaten zit kalium, daar worden je tomaten stevig en sappig van.

In pot of bak

Struiktomaten doen het perfect in een pot. Zet grote soorten in een pot van vijftig centimeter hoog en vijftig centimeter in doorsnee, kleine soorten passen in potten van 25 bij 25 centimeter. De kleine ‘microtomaten’ kunnen in een pot van zeven tot negen centimeter in doorsnee. Op de soorten na die te groot zijn, passen struiktomaten ook goed in een hangende bak. In een bak kun je verschillende tomatensoorten combineren, let daarbij vooral op de bladvormen. In een pot of bak kun je prima de volgende soorten tomaten kweken.

 • Varenbladtomaat: één van de productiefste struiktomaten met opvallend diep ingesneden blad dat aan een varen doet denken
 • Fuzzybabytomaat: een compacte grijsbladige tomaat, schattig klein en donzig
 • Tigerette tomaat: compacte struik met geel/groen blad
 • Gewone tomaat

Groeien

Struiktomaten groeien over het algemeen minder hard dan andere tomaten en stoppen al vrij snel met groeien in de lengte. De grootste rassen worden ongeveer vijftig centimeter hoog en één meter in doorsnee. De meeste rassen worden echter vijftig centimeter hoog en vijftig centimeter in doorsnee, dit zijn meteen de rassen die vroeg gezaaid en geoogst kunnen worden. De microtomaten, worden maar zo’n twaalf centimeter hoog en twintig centimeter in doorsnee, terwijl ze toch nog zo’n dertig kleine tomaatjes leveren. Gemiddeld krijgt elke struiktomaat vijf trossen met vijf tot zes tomaten.

Tomatengroeizak

Op een zonnige plek op terras of balkon is een tomatengroeizak de ideale minimoestuin (o.a. verkrijgbaar bij tuincentra) voor tomaten kweken. In de zak zit een mix van tuinturf, turfstrooisel en startvoeding, genoeg voor drie tomatenplantjes. Snijd de zak open, zet de plantjes er rechtstreeks in en geef ze royaal water. Geef ze na zes tot acht weken regelmatig vloeibare plantenvoeding of langwerkende mestkorrels, zodat ze de lekkerste tomaten blijven produceren. Ook speciale tomatenvoeding (DCM Organische meststof voor tomaten) laat de tomaten goed groeien.

Tomatenplant verzorgen

Als je een goede oogst wilt met rijke sappige tomaten, dan moet je je tomatenplant goed verzorgen. Klimtomaten moet je goed opbinden en je moet ze dieven. Daarnaast moet je alle soorten tomaten voldoende water geven. Lees meer bij tomatenplant verzorgen.

Tomatenzaden bestellen

Je kunt zaden bestellen, maar natuurlijk ook volgroeide planten kopen. Zaden bestellen kun je doen bij een van onderstaande adressen.

Tip: In het boek ‘Tomaten, pepers & aubergines’ van Peter Bauwens lees je alles over het kweken van tomaten.

Direct online een kweekbenodigdheden bestellen? Ga naar onze shop.

Voor meer informatie: dcm-info.nl

nog meer: tuinieren