Zaai een quinoaveldje

Nu de nachttemperatuur ook ’s nachts boven nul blijft, kun je je lievelingsgerecht direct in volle grond zaaien. Deze keer zaaien we een hoekje met alle ingrediënten voor een superverse quinoasalade.

quinoa kweken - zaaienm1myjocq89vm

Waarom? Dáárom!

Sinds de wereld afweet van quinoa (spreek uit kienwah) is het spul niet meer aan te slepen. De voedzame rijstvervanger zit dan ook bomvol eiwitten en smaakt ook nog lekker, een beetje nootachtig. Het nadeel van de enorme vraag naar quinoa is de flinke prijsstijging waardoor de eigen bevolking, de Peruvianen en Bolivianen, hun belangrijkste voedselbron niet meer kunnen betalen. Koop daarom geen zakje bij de supermarkt maar kweek het liever zelf.

Quinoa kweken

Quinoa is, zoals veel mensen denken, geen graan maar het zaad van de eenjarige plant ganzenvoet (Chenopodium quinoa). Het spinazieachtige blad is ook eetbaar. Je kunt de plant tot begin juni in volle grond zaaien, hij groeit op bijna elke grondsoort. De plant groeit uit tot zo’n twee meter hoogte. Vlak voor de oogst rijpen de zaden uit naar spectaculaire kleuren als geel, oranje, rood en geel. Zodra ze naar een bleke tint verkleuren, zijn de zaden oogstbaar. Quinoa-salade combineert goed met (fles)pompoen, zongedroogde tomaten, pompoen- en zonnebloempitten. Garneren met feta- of geitenkaas.

 Voor in de salade

  • Zaai de oranje reuzepompoen (Cucurbita maxima) op een warme plek in een humusrijke, vochtige bodem. Voeg compost toe en geef flink wat water. Je kunt zowel het vruchtvlees als de (gedroogde) pitten in de salade gebruiken. Pompoen ‘Red Kuri’ smaakt iets naar kastanje.
  • De ‘hoogste’ zonnebloem (Helianthus annuus) kun je nog vóór eind juni in de volle grond zaaien op een – uiteraard –  zonnige plek. Laat de pitten na de oogst drogen.
  • De smaak van verse dragon (Artemisia dracunculus) is veel fijner en minder overheersend dan de gedroogde uit een potje, dus perfect om de quinoa mee op smaak te brengen. Zaaien tot juni in de volle grond.
  •  Zaai blad- of krulpeterselie (Petroselinum crispum) voor eind juni in de volle grond. Zolang je niet uit het hart van de plant knipt, kun je van het kruid blijven plukken tot de eerste vorst.

En de tomaten dan?

Voor het zaaien van tomaten ben je te laat. Wel kun je een voorgetrokken plant bij het tuincentrum kopen. Als je tomaten gaat zondrogen, doet het ras dat je kiest er niet zo toe; de smaak wordt door het drogen een stuk geconcentreerder. Geen zonnig weer in de vooruitzichten? Je kunt ze ook in de oven laten drogen bij een temperatuur van 80 graden.

 

nog meer: tuinieren