Maak een moestuinbak

Met een moestuinbak kun je groenten, kruiden en fruit kweken. Doordat je zelf de grond samenstelt en niet afhankelijk bent van de grond die in je tuin ligt, is de kans van slagen veel groter. Zo’n moestuinbak kun je zelf maken.

Moestuinbak
Een moestuinbak is echt letterlijk een houten bak die je op grond neerlegt, het liefst zelfs een beetje in de grond, zodat deze stevig staat. De wanden bestaan uit een aantal gestapelde balken die aan de binnenzijde door middel van latten met elkaar verbonden zijn. Omdat je zelf de maten kan bepalen past de moestuinbak in elke tuin.

Benodigdheden

  • Balken of vierkantpalen
  • Vlonderplaken met profiel
  • Houtverduurzamingsmiddel (voor onbehandeld nieuw hout)
  • Vijverfolie voor het bekleden van de wanden

Moestuinbak

Stappenplan

Teken op een plattegrond van je tuin waar je de moestuinbak wil plaatsen, kies een plek met zon of halfschaduw en houd rekening met borders en gevels. Zet in de tuin de vormen van de moestuinbak uit met strakgespannen touw en piketpaaltjes. Graaf een geul voor de onderste laag balken en leg onderin een laag zand neer. Druk het zand aan, strijk het glad en leg de balken op hun plek. Check op de balken waterpas liggen. Lijm de balken aan elkaar met houtlijm die geschikt is voor buiten. Bekleed de binnenwanden met vijverfolie die je vast klemt bij de bovenste balken en de vlonderplanken. Schroef de vlonderplanken vast.Vul de bak met twee delen potgrond en een deel compost.

Een verhoogde moestuinbak is helemaal ideaal, omdat je hiervoor niet hoeft te bukken en kinderen en huisdieren niet bij de groenten kunnen. Je kunt allerlei moestuinbakken bestellen via Myhomeshopping, bijvoorbeeld deze Urban Grow luxe kweektafel.

j0bys5aqh7zl

Wil je meer weten over moestuinieren, combinatie- en wisselteelt en het kweken van verschillende soorten groenten? Kijk dan op onze moestuinieren pagina.

Bron: Fotografie Het Pakhuuske

nog meer: tuinieren