Aardappels poten

Aardappels plant je niet, die poot je. Dat kun je zelf en dan oogst je binnenkort je eigen krieltjes.

aardappels poten

Wanneer poten?

April is de maand om aardappels te poten. Koop pootaardappels bij een tuincentrum, gebruik pootaardappels om bodemziektes te voorkomen. Bij aardappels gepoot in april oogst je de eerste krieltjes al in juni.

Poten in rijen

Maak voor het poten ondiepe geulen van 5 cm diep op kleigrond of 10 cm diep op zandgrond. Tijdens de groei van de aardappel schuif je steeds meer grond tegen de planten aan. Haal hiervoor de grond tussen de rijen weg. Op deze manier maakt de aardappelplant meer ondergrondse stengels en aardappels. Bovendien warmt de grond goed op, water wordt snel afgevoerd. De rug beschermt jonge planten ook tegen nachtvorst. Dek de jonge scheuten meteen af, als ze opkomen.

Maak de rijen 50 cm uit elkaar  voor de vroege soorten, en 60-70 cm voor de middel- en late soorten. Onderlinge poot je aardappels op ongeveer 40 cm. Een kilo pootaardappelen is genoeg voor 10 m2 grond.

Voorkiemen

Aardappels kun je voorkiemen. Het geeft aardappels een snellere start na het poten. Leg de pootaardappels enkele weken, vanaf januari, op een lichte plek (maar geen direct zonlicht) bij een temperatuur van ongeveer 10 graden. Zo vormen zich korte, dikke uitlopers die niet snel afbreken.

Aardappel anders

Aardappels zijn ook prima te kweken in potten of plastic emmers. Zorg voor een goede afwatering, maak een gat in de bodem. Vul de emmer met een mengsel van gewone tuinaarde en compost,  of tuinaarde en potgrond. Poot de aardappels, geef regelmatig water. Een emmer warmt snel op, er ontstaat een gunstig klimaat voor aardappels, het is er luchtig en vochtig, maar nooit te nat.

Aardappels oogsten

Vroege rassen als Eersteling  zijn al in juni te oogsten als de planten volop in bloei staan. Oogst wat je nodig hebt, niet alles tegelijk. Steek met een tuinvork diep onder de knollen om zo min mogelijk knollen te beschadigen. Middelvroege en late rassen oogst je vanaf augustus.

Gek op moestuinieren? Kijk ook bij moestuin aanleggen of de vierkante meter tuin.

Tip: met de TomTato-plant kweek je aardappels en tomaten tegelijk!

nog meer: tuinieren