Zo'n bosje werd vroeger in de stal opgehangen om de mare (spook, heks of nachtmerrie) te verjagen, zodat het vee vruchtbaar zou blijven. In allerlei culturen stond en staat de maretak of mistletoe voor het verjagen van het kwaad. Panoramix gebruikt in Asterix en Obelix de maretak voor zijn wonderdrank die superkracht geeft. In Germaanse legenden huilt koningin Frya tranen van geluk die de glazig witte bessen van de maretak werden. Ze kuste vervolgens iedereen die eronder stond.
Aparte verschijning
Het is een wonderlijke plant, die maretak. Vogels verspreiden de bessen met de zaden terwijl zij een plek zoeken in een boom. Vervolgens duurt het jaaaaren voor er bessen aan de plant verschijnen. Van dichtbij is de maretak een beetje vetplant-achtig. De plant is ook wintergroen. Als je nu door Zuid-Limburg gaat wandelen zie je de groene moppen in de kruinen van vooral populieren. Maar je vindt deze mee-eter (hij wortelt in de boom en is dus een parasiet) ook in appelbomen, meidoorns, lijsterbessen, lindes, soms in een eik. Een gezonde boom kan daar wel tegen; niks aan de hand.
Maretakwandeling
Er zijn kwekers van appelbomen met een maretak erin. Voor de geduldige liefhebber van iets bijzonders. Ik weet niet precies waarom, maar alleen in Limburg vind je de plant op grote schaal terug 'in het wild'. Een goede reden voor een rondje 'koffie met vlaai' in de winter. Ga in deze periode mee met een maretakwandeling, bijvoorbeeld in de omgeving van het schilderachtige dorp Lemiers (gemeente Vaals) en bezoek dan meteen ook even de Catharinakapel uit de 12de eeuw met Chagall-achtige muurschilderingen van Hans Truijen. Als dikke kers op de toch al lekkere taart!
Maretakkenman.nl en Boomkwekerij-frijns.nl voor bomen met maretak en meer informatie. Google op 'maretakwandeling' voor verschillende wandelingen.