De maretak: meer dan een mythe

De parelmoerkleurige besjes en het olijfgroene blad bombarderen de maretak tot een sierlijke maar ingetogen winterdecoratie. Je kunt er ook nog eens geneeskrachtige thee van trekken: reden genoeg voor een eigen maretak!

Gespot in het wild

Nog maar net reden we de Duitse grens over en daar zagen we ze dan: levensechte maretakken. In grote hoeveelheden hingen ze verdeeld over een uitgestrekte bomenpartij. In eerste instantie twijfelde ik of het wel maretakken waren. Waren het niet gewoon heksenbezems? Je weet wel, van die woekeringen van takken die je soms in de groeitoppen van bomen ziet? Nee dus, deze bosjes waren duidelijk bebladerd en olijfgroen; een natuurlijke kerstversiering voor aan de kale bomen. Aangezien we onderweg waren naar de kerstmarkt in Düsseldorf, bracht het ons direct in de stemming. Uitstappen voor een selfie van een kus eronder dan maar?

Mythisch en mysterieus

Waarom het zien van deze parasitaire plant mij als een kind zo blij maakt, heeft waarschijnlijk alles met de geheimzinnigheid rond het fenomeen maretak te maken. De plant komt in allerlei mythen en sagen voor. In Amerika wordt de mistletoe rond de kersttijd en rond de jaarwisseling vaak als versiering boven de deuropening opgehangen; iemand die eronder staat mag straffeloos gekust worden. Bij de Kelten en Germanen was het een heilige plant die een belangrijke rol speelde in hun magische vruchtbaarheidsrituelen. En volgens een Noordse mythologie was de punt van de maretak het enige waarmee Baldr te doden was. Zin of onzin, het houdt de gemoederen bezig.

Als thee & winterdecoratie

Een ware hit in Duitsland is maretakthee. Het drinken ervan zou een geweldige heilzame werking hebben. Voor mij persoonlijk nog niet genoeg reden om een eigen maretak in mijn tuin te willen, maar daar wist een rondje Instagram #maretak me dan wel weer van te overtuigen. In deze tijd van het jaar, als het decoratieve groen niet voor het oprapen ligt, is de maretak een superplant om van te snijden. De olijfgroene kleur van het blad én de parelmoerkleurige bessen maken hem tot een waanzinnige versiering voor bijvoorbeeld aan je voordeur (leuk als je altijd nog eens iemand ongestraft hebt willen zoenen) of voor boven de eettafel. En daarbij: de plant groeit in de lucht, neemt geen ruimte in en zorgt voor een groen uitzicht in de kale wintertuin.

Het wachten waard

In Duitsland komt de maretak (Viscum album) veel voor, net als in Oost-België. Maar ook in Nederland kun je ze overal tegenkomen. Veruit de grootste kans heb je in Zuid-Limburg, daar kun je werkelijk niet om de groene bollen heen. Maar de kans is ook groot dat je ze pas ziet hangen na een sneeuwbui: de groene bollen worden dan opgesierd door sneeuwhoedjes waardoor ze extra opvallen. Maretakken groeien met name in appel- en perenbomen of hoog in eiken, esdoorns of populieren. Ook lindebomen en wilgen lenen zich prima voor de halfparasieten, die zich in de stammen van de bomen nestelen. Wil je nu zo’n eigen geheimzinnige maretak in je tuin, dan kun je de bessen uitwrijven over een tak, het liefst in een gleufje van de bast. Soms wacht je wel jarenlang voordat de plant daar is, maar dan heb je ook wat: kerstdecoratie én thee voor een heel leven lang!

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.be/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Bron: Horniman Museum & Gardens

nog meer: tuinieren