Magnolia (Nigra)

beeld vtwonen Beeld

De Magnolia liliiflora ‘Nigra’ is een gewilde magnolia. De bloemen zijn tulpvormig en hebben donker en lichtpaarse bloemen. De binnenkant is crème-wit. Als u geluk heeft, bloeit deze variant voor een tweede keer in de nazomer (augustus).

Lees verder onder de advertentie

Hoe bloeit de Magnolia liliiflora?

In de lente verschijnen niet alleen tulpen uit de grond, maar ook aan de magnolia! Althans, de vorm van de magnoliabloem doet sterk aan tulpen denken. Daarmee is de magnolia een van de meest opvallend bloeiende bomen. De bloemen vallen des te meer op omdat ze verschijnen voordat er blad aan de boom zit; dat wordt een naaktbloeier genoemd. De naakte takken zijn rijkelijk bedekt met bloemen in diverse kleuren van wit tot rood en paars.

Liriodendron boom

Ten onrechte wordt de magnolia in het Nederlands wel tulpenboom genoemd. Er is echter een andere boom van het geslacht Liriodendron dat deze naam heeft. De meest gebruikte Nederlandse naam is Franse beverboom. De knopschubben zijn namelijk zo behaard, dat ze iets weg hebben van het velletje van een bever. Buiten de prachtige bloeitijd is er meestal niet veel spectaculairs aan de boom te beleven. Tenzij je geluk hebt en er vruchtenkolfjes met rode bessen worden gevormd.

Wat zijn eigenschappen van de Magnolia liliiflora ‘Nigra’?

De Magnolia liliiflora ‘Nigra’ is al vroeg in de evolutie ontstaan en is daardoor een van de oudste boomsoorten op aarde. Magnolia liliiflora is een wat compactere struik. In tegenstelling tot andere soorten magnolia’s, verschijnen de bladeren en bloemen van de Magnolia liliiflora ‘Nigra’ gelijktijdig in mei waardoor de bloemen weinig gevoelig voor vorstschade zijn. Geen naaktbloeier dus in dit geval!

Lees verder onder de advertentie

Magnolia liliiflora ‘Nigra’ onderhouden

De Magnolia liliiflora ‘Nigra’ heeft zeer gevoelige wortels. Mocht je deze boom ooit willen verplanten, ga dan uiterst omzichtig te werk. Laat veel grond aan de kluit zitten. Wellicht is het beter hiervoor een vakman in te schakelen.

Moet ik de Magnolia liliiflora snoeien?

Snoei de magnolia liever niet. Het hout is zeer zacht en maakt kans te gaan rotten. Vanwege de vroege bloei en de tere bloemblaadjes heeft deze boom regelmatig last van nachtvorst. Dit kun je voorkomen door een stuk vitrage over de takken met knoppen te bevestigen.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Magnolia 'Nigra'

Cult

'Nigra'

Familie

Magnolia

Latijnse familie

liliiflora

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Bij voorkeur niet snoeien.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

gewone tuingrond

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zonnig

Hoogte

Minimaal

200

Maximaal

300

Beschrijving

2 tot 3 meter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

paars

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Mei